«Ιστορική ευκαιρία για να καταστεί ο Αγροδιατροφικός Τομέας πρωταγωνιστής της νέας ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του γενικότερου αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας», χαρακτήρισε το αναπτυξιακό «πακέτο» των 55-60 δις ευρώ, που εξασφαλίζει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2027, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα.
«Προφανώς δεν θα ξαναέχουμε τέτοια μεγάλη ευκαιρία, να επαναθεμελιώσουμε τον Πρωτογενή Τομέα σε γερές βάσεις όπως: η αυξημένη παραγωγικότητα, η ισχυρότερη εξωστρέφεια, η ψηφιοποίησή του και η υιοθέτηση εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, -η σύνδεσή του με τη μεταποίησή, η ποιότητα, η πιστοποίηση, η καινοτομία, τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα συλλογικά σχήματα για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος στις αγορές. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα για την ελληνική γεωργία», σημείωσε με έμφαση η κ. Αραμπατζή και συνέχισε: «Σ αυτή τη μεγάλη εικόνα προσθέτουμε – και με το παρόν Νομοσχέδιο – πολλές νέες ψηφίδες, τις ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του ολοκληρωμένου σχεδίου που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα μας στο Υπουργείο».
Αυστηροί έλεγχοι
Η κ. Αραμπατζή ενέταξε την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» στις στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Υφυπουργός τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που:
-«νομοθετείται τέτοια αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε βάρος των «ελληνοποιητών»,
-τα προϊόντα ΠΟΠ- ΠΓΕ-ΕΠΙΠ- ο εθνικός αυτός αγροτικός μας πλούτος, τυγχάνει τέτοιας ποινικής προστασίας,
-οι «ελληνοποιητές» απειλούνται με αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, ενώ μπορούν να «βγουν στα μανταλάκια» με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα,
-υπάρχει ποινική προστασία της φήμης της χώρας στο εξωτερικό,
-ο σφετερισμός της επισήμανσης, η απάτη για την ταυτότητα αποκτούν τέτοια απαξία και οι παραβάτες απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη, σωρευτικά με χρηματική ποινή και πρόστιμα που μπορούν να ξεπεράσουν τις 600.000 Ευρώ και να εξισωθούν με όσα αποκόμισαν, αισχροκερδώντας».
Στη «βεντάλια» των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων η κ. Αραμπατζή ανέδειξε:
-το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο
-τη συμπερίληψη του δυναμικού κλάδου της αυγοπαραγωγής στα ισοζύγια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Η υφυπουργός προανήγγειλε τη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενώ αναφέρθηκε στην αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας ως προς την επιβολή προστίμων εις βάρος των αλιέων.
Ικανοποίηση από τον Ιωάννη Βιτάλη
Την ικανοποίησή του για τον νέο νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά μεταξύ των άλλων τις ελληνοποιήσεις τροφίμων και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες εκφράζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, Ιωάννης Βιτάλης.
Όπως αναφέρει ο κ. Βιτάλης: «Επικοινώνησα με τον υπουργό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου για το νόμο που επιτέλους βάζει “φρένο” στις ελληνοποιήσεις -και επιπλέον και πιο σημαντικό- προβλέπει πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αναμένουμε να δούμε και την εφαρμογή του.
Επί της ουσίας αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ήταν σε πλήρη αδράνεια, ενώ κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αποστόλου, ούτε ο κ. Αραχωβίτης δεν εξέφρασαν τη βούληση να τον αλλάξουν.
Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συζητήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΕΒΓΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου και με τη σημερινή υπό τον κ. Βορίδη, ο οποίος αντελήφθη την ανάγκη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, των καταναλωτών όπως επίσης και τη βελτίωση της θέσης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
Πλέον αναμένουμε εντός του μηνός την έκδοση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια των ελέγχων».
Στην δήλωσή του ο κ. Βιτάλης τονίζει επίσης ότι «θα ήταν πολύ σημαντικό ο ΣΕΒΓΑΠ και η Διεπαγγελματική Φέτας να συμμετέχουν στο Συμβούλιο όπου θα συζητούνται τυχόν παραβάσεις και όπου θα επιβάλλονται τυχόν ποινές, το εάν θα έχουμε επιπλέον και δικαίωμα ψήφου αυτό ας το εξετάσει ο υπουργός και μπορούμε να το συζητήσουμε στην προσεχή μας συνάντηση».
Ο κ. Βιτάλης, μιλώντας στο ITV στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει σύμφωνα με το νέο νόμο, η πρόβλεψη των πολύ αυστηρών ποινών για τους παραβάτες.
Με το νέο νόμο επιβάλλονται πρόστιμα έως και ύψους 300.000 ευρώ για νοθευμένα τρόφιμα, ποινές για παραπλάνηση με «μαϊμού» προϊόντα Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε και Ε.Π.Ι.Π, αλλά και ποινές φυλάκισης μέχρι και 2 έτη για προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε που προέρχονται από άλλη χώρα.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης αναφέρθηκε ακόμη στη διαδικασία των ελέγχων με την ευθύνη του ΕΛΓΟ Δήμητρα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι δεν απέδωσαν καρπούς αφενός γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να ενισχυθούν και αφετέρου γιατί και αυτοί που τελικά γινόταν, ήταν ελάχιστοι, ενώ τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε βάθος τριετίας, ήταν μόλις 24.000 ευρώ.
«Όταν λέγαμε στον κ. Αραχωβίτη, γιατί δεν τους κρεμάνε στα μανταλάκια, αφού τους έχουν πιάσει, μας έλεγε ότι δεν είναι ο ρόλος του υπουργείου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα να περάσουν σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν μία διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία, την οποία ποτέ δε μπορέσαμε να καταλάβουμε και φυσικά δεν ήταν δυνατό να την ασπαστούμε», συμπλήρωσε.
Ο Στ. Καλογιάννης
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης σε δήλωσή του εμφανίστηκε εξίσου ικανοποιημένος τονίζοντας τα εξής: «Το σ/ν του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εκσυγχρονίζει πολλούς τομείς του αγροτικού τομέα και ενισχύει περιβαλλοντικά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα. Πολύ σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ν/σ για τη διασφάλιση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) και των βιολογικών προϊόντων, καθώς αυστηροποιούνται ουσιαστικά οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.
Παράλληλα, ενισχύεται η εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, καθώς ο χρόνος εργασίας σε αυτές δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής.
Με αφορμή το ν/σ, είχα συνεργασία με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίους M. Βορίδη και K. Σκρέκα αντίστοιχα, στους οποίους τόνισα για μια ακόμη φορά την ανάγκη περαιτέρω προστασίας της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, με αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων στις παράνομες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να διασφαλίζονται τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι υγιείς μονάδες επεξεργασίας γάλακτος του τόπου μας. Τα θέματα αυτά συζήτησα αναλυτικά και με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ. Ι. Βιτάλη».