Το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας που σχεδίαζε η Περιφερειακή Αρχή και έμεινε στα χαρτιά… επανέρχεται για ακόμη μια φορά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας.
Η Περιφερειακή αρχή θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών». Το θέμα θα εισηγηθεί ο επικεφαλής της Γιάννης Στέφος.
Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε εδώ και πέντε χρόνια να υλοποιήσει δεν προχώρησε. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες και δεσμεύσεις τις περιφερειακής αρχής δεν τηρήθηκαν.
Ως Κοινό των Ηπειρωτών είχαμε επανειλημμένα επισημάνει και με ανακοινώσεις αλλά και παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο το λανθασμένο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής για το έργο αλλά και την έλλειψη ουσιαστικού διάλογου με όσους μπορούσαν και μπορούν να συνεισφέρουν όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους παραγωγικούς φορείς, τα επιστημονικά επιμελητήρια, τους δήμους της Ηπείρου, τις ερευνητικές ομάδες και τους πολίτες της Ηπείρου.
Καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της δημιουργίας του πάρκου. Προτείναμε επίσης να ενταχθεί το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα μπορούσαν να ενσωματωθούν: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές/τριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε όπως δεν εισακούστηκαν και όσοι είχαν εκφράσει δημόσια και με επιχειρήματα την διαφωνία και τον προβληματισμό τους για το έργο.
Καθότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι προβληματική και αδιέξοδη όχι μόνο ως προς την υλοποίησή του έργου αλλά κυρίως ως προς τον αρχικό σχεδιασμό του αλλά και το γεγονός της ανάγκης ενημέρωσης τόσο του περιφερειακού συμβουλίου όσο και της τοπικής κοινωνίας, ερωτάται η Περιφερειακή αρχή:
1. Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για το έργο (έξοδα για μελέτες και άλλες δαπάνες) ;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφερειακή Αρχής για το έργο με βάση την υφιστάμενη κατάσταση;»
Και για το βιοτεχνικό πάρκο
Παράλληλα κάνουν και μια ακόμη ερώτηση για την λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) Το Πάρκο λειτουργεί με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα (μόλις 3 επιχειρήσεις), και χωρίς ενεργό δράση του φορέα λειτουργίας του (ΦΟ.ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) «Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΠΕ Θεσπρωτίας αναπτύσσεται κύρια είτε επί της Εγνατίας οδού σε κοντινές περιοχές στο Πάρκο, είτε στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας πλησίον του υπό μελέτη άξονα Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου αλλά και πλησίον του προβλεπόμενου νέου υποδοχέα επιχειρήσεων στην περιοχή της Τ.Κ. Καστρίου σύμφωνα με το Ε.Π.Σ. του παραλιακού μετώπου.
Βασικός αποτρεπτικός λόγος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. είναι τα χρόνια οικονομικά και τεχνικά προβλήματα που ταλανίζουν το φορέα, αλλά κυρίως η έλλειψη οικονομικών κινήτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για εγκατάσταση – μετεγκατάσταση και η ανάγκη κατάλληλων τροποποιήσεων – παρεμβάσεων ώστε το πάρκο να αποτελεί ελκυστική και βιώσιμη επιλογή για τους επαγγελματίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ