Μητροπολίτης Ιωαννίνων: «Είναι μια απόφαση, απαράδεκτη, προσβλητική, προδοτική!»
Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία «απαξιώνει», όπως χαρακτηριστικά είπε, την Βελλά και την ιστορία 110 ετών στην εκκλησιαστική εκπαίδευση που παρέχει. Η Εκκλησιαστική σχολή της Βελλά είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο ενώ απόφοιτοί της έχουν αφήσει το αποτύπωμα της προσφοράς σε πολλούς τομείς.
Ο Μητροπολίτης φαίνεται να «πιάστηκε στον ύπνο…» καθώς δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση και η απόφαση ελήφθη ερήμην του ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε με τον Αρχιεπίσκοπο που είναι ο «πνευματικός πατέρας» ούτε με άλλους Μητροπολίτες.
Εκείνο, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι την απόφαση για το μέλλον της Βελλά δεν στήριξαν ούτε οι Ηπειρώτες αρχιερείς που μετέχουν στην ΔΙΣ δηλαδή οι μητροπολίτες Κονίτσης, Άρτας αλλά και ο Κηφισίας.
«Είναι μια προδοτική απόφαση! Είναι ακατανόητη, απαράδεκτη… Μια τέτοια Σχολή δεν μπορεί να κλείνει ελαφρά τη καρδία.. Είναι γελοία απόφαση και είναι γελοίο να επικαλείται η Ιερά Σύνοδος εθνικούς λόγους για την μεταφορά της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Εάν ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι για την Θεσσαλονίκη, έχουν κάθε δικαίωμα αλλά όχι να κλείνουν τη Βελλά».
Η ενόχληση ξεκάθαρη. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είπε ότι θα ζητηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Συνόδου ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα.
Αίσθηση προκάλεσε όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει μεθόδευση στη λήψη της απόφασης για τη Βελλά για να απαντήσει «Έτσι φαίνεται» και να συνεχίσει λέγοντας απευθυνόμενους στους άλλους ιεράρχες: «Ντρέπομαι να τους πω αδελφούς» ενώ σχεδόν τους κήρυξε ανεπιθύμητους στο συνέδριο για τον Άγιο Κοσμά, που είναι προγραμματισμένο στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Με τι μούτρα θα έρθετε στα Γιάννενα να τιμήσουμε την Επανάσταση; Αφήστε μας να κάνουμε την εκδήλωση μόνοι μας και μην έρχεστε. Δεν πειράζει. Θα τον τιμήσουμε μόνοι μας τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Ξέρουμε να τον τιμήσουμε».
Στο στόχαστρο και ο Αρχιεπίσκοπος
Από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο ο κ. Μάξιμος αποκάλεσε «πατέρα του». Στον Αρχιεπίσκοπο υπενθύμισε μια ρήση του Ευαγγελίου με τα λόγια του Χριστού: «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του, τη μάνα του, τα αδέλφια του πιο πολύ από μένα, δε μου είναι άξιος». «Εγώ, λοιπόν, αγαπώ πιο πολύ την Εκκλησιά και από τον Μακαριότατο, και από τη μάνα μου, και από τον πατέρα μου, και από τα αδέλφια μου κι απ’ όλους».
Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απόφαση «κεραυνός εν αιθρία» λέγοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί «για εθνικούς και ιστορικούς λόγους». Όπως είπε: «Το Πωγώνι φθίνει και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί αν δεν θέλουμε τα σύνορα να φτάσουν στα Γιάννενα…»
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» λέγοντας ότι: «Θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να στηρίξουν τη λειτουργία και τη διεύρυνση των σχολών στην Βελλά. Η Ιεραρχία να αναγνωρίσει το λάθος της».
Τέλος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη αδικία» λέγοντας πως απαξιώνει την ιστορία όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα».
Οι ανακοινώσεις
Η στάση αυτή της Ιεράς Συνόδου οδήγησε στην έκδοση πλήθους ανακοινώσεων από πολιτικούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με όλους να ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Ο περιφερειάρχης
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση της Ακαδημίας Βελλάς, σημειώνοντας με ανάρτησή του πως:
«Η κατάργηση κάθε μορφής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Βελλά αποτελεί ύβρη στη μνήμη του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, αλλά και προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών μεγάλων ευεργετών στο έθνος, την παιδεία και την πατρίδα, μάλιστα κατά το έτος που τιμάται το Ιωβηλαίο των διακοσίων ετών από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση στη Βελλά συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, τον τόπο, την πατρίδα, τις επιστήμες, την παιδεία και το δημόσιο, κοινωνικό βίο εν γένει. Απαιτούμε συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τη μονομερή κατάργηση της εκκλησιαστικής ανώτατης ακαδημίας Βελλάς. Αν μείνουν οι άλλες εκκλησιαστικές ακαδημίες και αναβαθμιστούν, όπως άλλωστε αρμόζει σε παραγωγικές σχολές της εκκλησίας, πρώτη πρέπει να μείνει και να αναβαθμιστεί η σχολή από την οποία άρχισε στην Ελλάδα η ανώτερη εκκλησιαστική εκπαίδευση, η σχολή Βελλάς. Η δε ίδρυση σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Βελλά πρέπει να προκριθεί ως απαραίτητη, τόσο από την εκκλησιαστική διοίκηση, όσο και από το υπουργείο Παιδείας, αυτονόητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους Ηπειρώτες η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Θεσσαλονίκη αντί στη Βελλά όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου.
Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος. Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της εκκλησίας.
Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών.
Κάθε προσπάθεια κατάργησής της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο.
Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά.
Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών», αναφέρει ο κ. Ελισάφ.
Η Μαρία Κεφάλα
Θέση πήρε και η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, που με δήλωσή της επισημαίνει ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Κληρικών στη Βελλά.
«Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς, ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία. Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την υπουργό όσο και με τον Γεν, Γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση. Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα το αποδείξει», αναφέρει η κα Κεφάλα.
Η Μερόπη Τζούφη
Με αιχμές τοποθετήθηκε και η βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Με αδιαφάνεια, χωρίς διάλογο και δίχως απαντήσεις δρομολογείται το κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Βελλάς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και των φορέων των Ιωαννίνων.Μάλιστα, η πρόσφατη πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα, προοικονομεί την οριστική παύση κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητα στη Βελλά.
Άραγε ποιους ωφελεί το «λουκέτο» στο ιστορικό εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ηπείρου; Γιατί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την αναβάθμιση ορισμένωνΕκκλησιαστικών Ακαδημιών και την υπονόμευση άλλων, μεταξύ αυτών και της Βελλάς; Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα αποδεχθεί την πρόταση για ίδρυση ΣΜΥΚ στη Θεσσαλονίκη αντί των Ιωαννίνων;
Παραμένει άγνωστο με ποιους συζητά και με ποιους συναποφασίζει η Νίκη Κεραμέως. Όμως οι Ηπειρώτες ζητούν απαντήσεις, άμεσα και επιτακτικά. Ας σταματήσει λοιπόν να αιφνιδιάζει και να κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ. Και ας απαντήσει επιτέλους στη σχετική αναφορά που καταθέσαμε από κοινού με τη συνάδελφο βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, πριν από δύο και πλέον μήνες στη Βουλή, για το μέλλον των εκκλησιαστικών σπουδών».
Ο Κώστας Καψάλης
Επιστολή στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης. Η επιστολή αναφέρει και τα εξής:
«Αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη η αποδοχή, από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς και παύση της δραστηριότητάς της ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή που στην πολύχρονη λειτουργία της έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία κι έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους.
Για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου δε, αποτελεί σημείο αναφοράς και πολλοί από εμάς έχουμε την χαρά και την τιμή να αποτελούμε μέλος της μεγάλης οικογένειας των Βελλαϊτών.
Όπως είχαμε επισημάνει και σε σχετική επιστολής μας στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.
Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με οιονδήποτε τρόπο ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της θρησκευτικής μας παράδοσης και της ελληνικής παιδείας».
Ο Στέφανος Φούσας
Ακόμη, ο καθηγητής καρδιολογίας και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στεφ. Φούσας κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη, αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΙΣ και με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ζητά την αναβάθμιση λειτουργίας της Ακαδημίας.
«Η συγκεκριμένη απόφαση, τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών και δεν συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή.
Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.
Άποψή μου, όπως και άποψη όλων των Βελλαϊτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία», σημειώνει ο κ. Φούσας στην επιστολή του.
Ο Αντώνης Φούσας
Σχετική επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο έστειλε και ο πρώην βουλευτής Αντώνης Φούσας τονίζοντας:
«Η προ ημερών απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί κατάργησης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, αναστάτωσε, στην κυριολεξία και δικαιολογημένα, όλους τους Ηπειρώτες (ντόπιους και απόδημους). Έγινε, όμως, γνωστή, η εκ των υστέρων διευκρινιστική τοποθέτηση.
Έγινε όμως γνωστή η εκ των υστέρων διευκρινιστική τοποθέτησή Σας και η από πριν θέση του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί τελείως η Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, και ότι στο εξής θα λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Σχολή Μαθητείας, με σπουδαστές απόφοιτους Λυκείου. Η νέα αυτή εξέλιξη, είναι τελείως διαφορετική από την ως άνω εσφαλμένη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά δεν είναι η λύση που αξίζει στην Ιστορική Σχολή Βελλάς και που δικαιολογημένα αξιώνουν οι Ηπειρώτες. Η μόνη ορθή λύση και αυτό αξιώνουν οι απανταχού Ηπειρώτες (παράγοντες και πολίτες να παραμείνει η Σχολή Βελλάς ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Η Βελλά έχει ιστορία λειτουργίας της εκατό και πλέον ετών (από το 1911) και η προσφορά της στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Η προσφορά της, όμως, είναι σαφέστατα και εθνική και μάλιστα σε πολύ δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας.
Πληροφορήθηκα, ότι θα παραμείνουν ως Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι Σχολές Αθηνών και Κρήτης και ότι αντιμετωπίζεται θετικά και η Σχολή Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε όμως ότι θα είναι τραγικό λάθος και μεγάλη αδικία, εάν υποβαθμισθεί μόνο η Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων, και αυτή τη διάκριση δεν θα την αποδεχθούν ποτέ οι Ηπειρώτες.
Θεώρησα υποχρεωσή μου, Μακαριώτατε, να Σας στείλω και εγώ αυτή την επιστολή, διότι αυτόν τον ιστορικό τόπο της Ηπείρου, τον υπηρέτησα και τον εκπροσώπησα για πολλά χρόνια, αλλά και διότι γνωρίζον πολύ καλά την ιστορία και την προσφορά διαχρονικά της Σχολής Βελλάς και θα είναι μέγα λάθος η με οποιοδήποτε τρόπο υποβάθμισή της. Σας ευχαριστώ πολύ».
Η «Ενότητα Πολιτών»
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών της Ι.Μ. Βελλάς εκφράζει την αντίθεσή της στις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δηλώνει παρούσα στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκειμένου αυτές να ανατραπούν.
«Η ιστορικότητα της σχολής που επί 100 και πλέον έτη έχει δημιουργήσει μια βαθιά παράδοση προσφοράς στην εκπαίδευση, όχι μόνο σε ιερατικό αλλά και γενικότερο επίπεδο, καθώς επίσης και η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας της Σχολής, αλλά και της εφαρμογής νέων πιλοτικών προγραμμάτων στον πρωτόγεννη τομέα, δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπούν.
Η Ι. Μ. Βελλάς αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο, απόφοιτοί της έχουν αφήσει αποτύπωμα προσφοράς, μεταξύ άλλων και στην αυτοδιοίκηση, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι τόσο ως παράταξη όσο και ως δημοτικό συμβούλιο οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της.
Καλούμε τον πρόεδρο του Σώματος να προκαλέσει λήψη απόφασης για την έκδοση ψηφίσματος στην κατεύθυνση στήριξης της λειτουργίας της Σχολής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι απόφοιτοι Βελλαϊτες
Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) και η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων εκφράζουν και την αντίθεσή τους και την έντονη διαμαρτυρία τους για την πρόταση της Ιεραρχίας, κάνοντας λόγο για επιχειρούμενο ατόπημα.
«…θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση του όλου ζητήματος, προς την κατεύθυνση αποτροπής της κατάργησης της εν λόγω Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και των ετέρων συναφών Σχολείων Βελλάς και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη ίδρυσης κάποιας άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής σε αντιστάθμισμα της κατάργησης αυτής», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ