Με γνώριμες αλλά και νέες θεματικές διαδρομές απολαυστικών κυριακάτικων περιπάτων συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών για το προσεχές τετράμηνο (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία και την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης μας, μέσω χαλαρών ψυχαγωγικών περιηγήσεων στα σπουδαιότερα μνημεία, μουσεία και φυσικά αξιοθέατά της. Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, χωρίς κουραστικές διηγήσεις και αφηγήσεις, σημαντικές πτυχές για αποφάσεις και τη δράση προσώπων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας στον τόπο μας. Να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στα Γιάννενα.
Η αναδρομή στο παρελθόν διαπερνά ιστορικά το ιερό της Δωδώνης, το λόφο της Καστρίτσας και την ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου, τα μονοπάτια του Κάστρου με τα ανεξίτηλα πολυπολιτισμικά αποτυπώματα και τα εντυπωσιακά μνημεία θρησκευτικής λατρείας, το Νησί της Παμβώτιδας με τους ισχυρούς θρύλους που το «δένουν» και τα μοναστήρια του, αλλά και τα σοκάκια με τα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.
Είκοσι τρία νέα «ταξίδια» από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ταξινομημένα σε εννιά εναλλασσόμενες θεματικές ενότητες.
Η είσοδος των συμμετεχόντων στους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος, όπως και οι μετακινήσεις τους με λεωφορεία, γίνονται δωρεάν.
Όπως είναι γνωστό, η υλοποίηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του δήμου προς τους δημότες.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρήστος Τάτσης είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους σκοπούς της πρωτοβουλίας:
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι, να δώσουμε ένα κάπως πιο δημιουργικό περιεχόμενο στους κυριακάτικους περιπάτους μας. Οι συνδημότες μας να χαρούν το «ταξίδι» στην πόλη τους, να τη γνωρίσουν καλύτερα και να την αγαπήσουν περισσότερο.
Να βιώσουν ευχάριστες εμπειρίες αναψυχής και, μακάρι, στη συνέχεια, να αισθανθούν την ανάγκη, να μεταδώσουν όσα μαθαίνουν σε συγγενείς και φίλους τους. Να μεταβληθούν σε εν δυνάμει ‘‘πρεσβευτές Τουρισμού’’ του τόπου τους, διαφημίζοντας το τουριστικό προϊόν μας και βοηθώντας, με τον τρόπο τους, στην περαιτέρω τουριστική προβολή της πόλης. Έτσι, τα οφέλη από την προσφερόμενη παροχή του δήμου θα είναι πολλαπλάσια».
Το ζητούμενο, εξήγησε, είναι, αφενός «οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου και, παράλληλα, να ενισχύεται η τουριστική συνείδησή τους, να ενδυναμώνεται η κοινωνικο-πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας και, όλοι μαζί, να βάζουμε το λιθαράκι μας στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής».
Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε για τη συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και προσωπικά το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον Ιωάννη Χουλιαρά, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και την Καλλιρρόη Φωτίου.