Μεγάλες και σημαντικές είναι οι δυνατότητες που δημιουργεί στην Ιατρική η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η αιματολογία είναι ένας από αυτούς τους τομείς που οι δυνατότητες είναι απεριόριστες τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία.
Τα θέματα αυτά αναλύονται διεξοδικά στην διήμερη συνάντηση που διεξάγεται στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Du Lac. Στη διημερίδα μετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιατρικά κέντρα, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Manolis Kellis (MIT, ΗΠΑ), Σάββας Χατζηχριστοφής (Neapolis University, Κύπρος) και Αχιλλέας Γραβάνης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), που θα συζητήσουν τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της Ιατρικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η διημερίδα που ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο διοργανώθηκε από τη Διεπιστημονική Εταιρεία Έρευνας στην Αιματολογία, σε συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ελευθερία Χατζημιχαήλ εξήγησε ότι στην διάρκεια των εργασιών της διημερίδας γίνεται ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προοπτικών μεταξύ ειδικών της Αιματολογίας, παθολογικών ειδικοτήτων, νοσηλευτών και φοιτητών, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη διάγνωση και θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων, καθώς και στις ηθικές και πρακτικές προκλήσεις που δημιουργεί η χρήση της ΤΝ στην Ιατρική. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και ανησυχία μήπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη «ξεπεράσει» τους γιατρούς αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθότι η σχέση γιατρού- ασθενή είναι μια σχέση μοναδική που δεν μπορεί να αλλάξει ή να αντικατασταθεί», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Χατζημιχαήλ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θετικές όψεις στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης ενώ παράλληλα ανοίγονται νέοι σημαντικοί δρόμοι αναφορικά με την φαρμακευτική έρευνα μιας και θα μπορούμε πιο άμεσα να έχουμε νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων και άρα να οδηγούμαστε σε πιο γρήγορη ίαση του ασθενούς.
Το επιστημονικό πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια και διαδραστικά workshops: «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους» που αφορά την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, και «Η Τέχνη του Λόγου: Ενδυνάμωση Δημόσιας Ομιλίας για Ιατρούς» που αφορά την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Στη σημασία της διημερίδας αναφέρθηκε και η αντιπεριφερειάρχης καθηγήτρια Παθολογίας Σταυρούλα Τσιάρα λέγοντας πόσο σημαντικές είναι οι εξελίξεις αλλά και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ Από την εφημ. “Πρ. Νέα” 29-3-2025