Με σημαντικές ομιλίες πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο των Ιωαννίνων η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και τα «Νέα» και ήταν αφιερωμένη στην πνευματική ζωή των Ιωαννίνων και την σπάνια κληρονομιά των μεγάλων σχολών της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Τίτλος της εκδήλωσης: «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο προεπαναστατικός διαφωτισμός και ο Ηπειρωτικός Ευεργετισμός». Με την εκδήλωση αυτή, οι εφημερίδες ανοίγουν μια σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την λειτουργία της εφημερίδας «Το Βήμα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος «εμπλούτισαν» την βραδιά με πολιτικές αναφορές.
Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στην φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Το Σύνταγμα είναι ο σκελετός της Πολιτείας. Τα κόμματα, ο λαός και ο Τύπος είναι η σάρκα και το αίμα της. Αν αυτά τα στοιχεία δεν είναι σφριγηλά και υγιή κανένα Σύνταγμα με τις λέξεις του δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά» δίνοντας έτσι το στίγμα της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες.
«Σήμερα μια ιστορική εφημερίδα της χώρας που σύντομα θα κλείσει τα 100 χρόνια ζωής διάλεξε ως πρώτο σταθμό ενός ενδιαφέροντος αφιερωματικού οδοιπορικού ανά την Ελλάδα τον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων όσων παρακολουθήσαν την εκδήλωση.
Ο Ηπειρώτης Αλέκος Παπαδόπουλος ανέβηκε στο βήμα και αναφέρθηκε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι μια «μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού της κατάστασης μας για την εθνική επιβίωση που δεν είναι δεδομένη» θέτοντας έτσι και νέους προβληματισμούς.
Με μια μεστή ομιλία, ο πρώην υπουργός στάθηκε σε όλα όσα πρόσφεραν στον προεπαναστατικό διαφωτισμό οι σχολές των Ιωαννίνων λέγοντας ότι «χρωστάμε πολλά στα Γιάννενα και την Ήπειρο».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ιστορικό πλαίσιο και η προσφορά των μεγάλων ευεργετών και των σχολών που ίδρυσαν στην περιοχή διατηρώντας ζωντανή την ελληνική Παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Με τις ομιλίες τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων κα. Βάγια Οικονομίδου επικεντρώθηκαν στην ιστορία της περιοχής των Ιωαννίνων και την άνθηση των μεγάλων Σχολών.
Παρουσίασαν πλήθος ιστορικών στοιχείων στο πολυπληθές κοινό για τις Μεγάλες Σχολές και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στον διαφωτισμό.
Μια ιστορική αναδρομή
«Το Βήμα» που κυκλοφόρησε το 1922 ως «Ελεύθερο Βήμα», από τον Δημήτρη Λαμπράκη, με την προτροπή του Ελευθέριου Βενιζέλου και τη χρηματική συνδρομή του Προδρόμου Μποδοσάκη, έζησε πρόσφατα μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία αναφέρθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρακούσης, επισημαίνοντας ότι «Το Βήμα» όπως και «Τα Νέα» κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναπιάσουν το νήμα της Ιστορίας.
Ο κ. Καρακούσης αναφέρθηκε στο «άνοιγμα» που κάνουν οι εφημερίδες στην κοινωνία μέσα από τον κύκλο εκδηλώσεων με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Ηπείρου ενώ στάθηκε και στην έκδοση της Κυριακής που θα κυκλοφορήσει μαζί με «Το Βήμα» στις 17 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την φωτογραφική επανατύπωση της έκδοσης του 1930 «Τα Γιάννενα κι η Νεοελληνική Αναγέννηση (1648-1820)» του Φάνη Μιχαλόπουλου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ