Ο Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως μήνας αφιερωμένος στη μάστιγα του 20ου αιώνα, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον.
Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, και φέτος διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το θέμα.
Η καθηµερινότητα για κάποιον που πάσχει από κάποια µορφή άνοιας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού, με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο δεν νιώθει µέρος της κοινότητας στην οποία ζει, πράγμα που δεν οφείλεται τόσο στα εµπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβληµάτων, αλλά στο συνδυασµό τους µε τα εµπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενηµέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδοµών για τη διευκόλυνση των συµπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωµάτων, κ.ά. Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν τρόποι να ζει κανείς καλύτερα με την άνοια;
H Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας Και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π. με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer διοργάνωσε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Ας μιλήσουμε για την άνοια». Η εκδήλωση έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Ειδικοί επιστήμονες της Ε.Ψ.Ε.Π. και εθελοντές, πληροφόρησαν το κοινό για τη Νόσο Alzheimer, ενώ άτομα άνω των εξήντα πέντε ετών είχαν την ευκαιρία για τη λειτουργία της μνήμης τους μέσω ενός δωρεάν τεστ. Παράλληλα, η 5η και 6η ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) Ιωαννίνων ενημέρωσαν το κοινό για την άνοια και γενικότερα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ΤΟΜΥ.
Ο Βαγγέλης Παππάς ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς της ΕΨΕΠ και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφέρθηκαν στην προσπάθεια ενημέρωσης που κάνανε για το ευρύ κοινό αλλά και το κέντρο ημέρας που αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή μας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ