Μέσα σε κλίμα έντασης, διαφωνιών και διαπληκτισμών ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που για το θέμα του οδοφωτισμού ξεκίνησε περίπου στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης και διήρκησε μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα.
Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε το έργο να ωριμάσει μέσω του μηχανισμού Elena, οι παρατάξεις με την κοινή τους εισήγηση ζήτησαν αφενός να εκπονηθούν οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και σε περίπτωση αδυναμίας να κατατεθούν οι μελέτες που θα εκπονήσει η Περιφέρεια αλλά χωρίς να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση.
Αυτή ήταν και η πρόταση που υπερψηφίστηκε, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερισχύουν με 22-20 της δημοτικής αρχής.
Παρά ταύτα, από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου υπάρχει ήδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που είναι εκτελεστή. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται από το νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε να υποχρεώσει τον δήμαρχο να μην υπογράψει την προγραμματική σύμβαση. Πρόκειται όπως είπε για διαφορετικά όργανα, με διαφορετικές αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο.
Η «Ενότητα Πολιτών»
Ο Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε ότι ο δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο και οφείλει να πάρει μία πολιτική απόφαση ώστε από κει και πέρα ο καθένας να την διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο.
Στην τοποθέτησή του ξεκίνησε θυμίζοντας ότι προεκλογικά ο σημερινός δήμαρχος δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόγραμμά του για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, περιέργως πως όμως η πρώτη απόφαση που έλαβε πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του ήταν να ακυρώσει το διαγωνισμό που στήθηκε με μεγάλο κόπο και γνώση από τις υπηρεσίες, μαζί φυσικά με τους άβουλους εταίρους του στην εξουσία, οι οποίοι την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχαν υπερψηφίσει τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Στη συνέχεια στράφηκε κατά του επιχειρήματος της δημοτικής αρχής πως το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής περί «μηδενικού κόστους» με τη δική της μέθοδο, τονίζοντας ότι εντέχνως αποκρύπτει πως τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράττονται από τους πολίτες προορίζονται για την αποπληρωμή του εργολάβου και όχι για έργα και υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Κλείνοντας ο κ. Μπέγκας προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή ότι μετά από αυτές τις «αντιδημοκρατικές αποφάσεις της» ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι ανοιχτός.
Κεντρικός εισηγητής της «Ενότητας Πολιτών» ήταν ο Θωμάς Γιωτίτσας ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή γιατί παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.
Υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενεργειακή αναβάθμιση με ίδιους πόρους όπως και της δυνατότητας να εκπονηθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες του Δήμου.
«Η αντιπολίτευση ζητά την εκπόνηση των μελετών από τις υπηρεσίες του δήμου. Αν αυτό δεν γίνεται ζητούμε τον έλεγχο των μελετών του τεχνικού συμβούλου ώστε να δούμε αν είναι συμφέρουσες για το δήμο», ανέφερε.
Τα «Ιωάννινα 2023»
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» τοποθετήθηκε η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, είπε, είναι αναγκαίο, ωφέλιμο και χρήσιμο. «Η παράταξή μας αντιμετωπίζει κάθε έργο ξεχωριστά, με διαφάνεια και τρόπο σύννομο. Η δημοτική αρχή κινείται με λανθασμένο τρόπο. Η Δημοτική Αρχή δεν εμπιστεύεται το δημοτικό συμβούλιο και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου», ανέφερε η κ. Καλογιάννη.
«Κύριε δήμαρχε, έχουμε δίκιο. Είναι αλήθεια ότι καταγράφεται ασάφεια και αοριστία στο τι ακριβώς δαπανά ο Δήμος μας για ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό οδών και πλατειών. Δεν υπάρχει καν επιμερισμός της δαπάνης αυτής από άλλες διάφορες.
Φυσικά και δεν επιρρίπτουμε στη δική σας Δημοτική Αρχή τις ευθύνες για το έλλειμμα αυτό. Είναι παράλογο, όμως, όταν δεν γνωρίζεις με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση να αναζητάς αποτύπωση της ωφέλειας, οποιασδήποτε παρέμβασης. Όλα τα ανωτέρω καλείται να θεραπεύσει η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», κατέληξε.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι ο δήμος με το μοντέλο που έχει επιλέξει θα πληρώνει το έργο για δώδεκα χρόνια.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που οι πολίτες πρέπει να το διεκδικήσουν και να μην το πληρώσουν.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ένα από τα έργα φιλέτα σε όλη την χώρα και υποστήριξε ότι είχε διαφανεί η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει το έργο σε ιδιώτες.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας εξέφρασε ερωτήματα πως παρατάξεις από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες κατέθεσαν μία κοινή εισήγηση. «Εκπλήσσομαι. Υποβαθμίζεται το σώμα γιατί το σώμα δεν έχει δυνατότητα να λάβει απόφαση. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως ακυρωτικό σώμα άλλων οργάνων του δήμου» ανέφερε ο κ. Γκόντας. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να προχωρήσει το έργο με την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και Δήμου γιατί αυτό που καλείται να κάνει ο δήμος είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι πλήρης καθώς περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση σε όλη την έκταση του δήμου με ένα χρηματοδοτικό μοντέλο που δεν επιβαρύνει τον πολίτη. «Την ιδιωτική πρωτοβουλία την χρησιμοποιούμε προς όφελος του συνόλου» είπε ο κ. Μπαρτζώκας και αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα της συνεδρίασης σημειώνοντας ότι γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.
Οι ανταπαντήσεις
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος με μία εκτενή εισήγηση στράφηκε κατά των ισχυρισμών της «Ενότητας Πολιτών» ότι το μοντέλο που είχε επιλέξει, η τμηματική δηλαδή κατασκευή του έργου με ίδιους πόρους ήταν το πιο ενδεδειγμένο.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος τόνισε οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα του δήμου είναι δεσμευτικές. Δεσμευτική ήταν η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, όπως σήμερα είναι δεσμευτική και εκτελεστή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε δεν έχει δικαιοδοσία να ανακαλέσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της προγραμματικής όπως είχαν παρουσιαστεί στην Οικονομική Επιτροπή. Τόνισε ότι οι μελέτες που ζητούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι απόρροια της προγραμματικής σύμβασης, την οποία ωστόσο ζητούν να μην υπογραφεί.
Ανέλυσε πλήρως τον τρόπο προσδιορισμού του προϋπολογισμού του έργου και υπογράμμισε ότι με την λύση που έχει προκρίνει η δημοτική αρχή εξασφαλίζεται η κατασκευή του σε ολόκληρο τον Δήμο, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόσθετο κόστος και κυρίως με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και οφέλη για τους πολίτες.
Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για συζήτηση άνευ αντικειμένου καθώς από την Οικονομική Επιτροπή έχει ληφθεί ήδη μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί μόνο από την ίδια.
«Αν οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν μία ενιαία άποψη για την επόμενη μέρα τότε το θέμα θα ήταν σοβαρό και θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Όμως με την πρόταση που κατέθεσαν, αποκρύπτεται η διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και την χρηματοδότηση του έργου. Η ενιαία τους στρατηγική εξαντλείται στο γεγονός να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Όμως για να κατατεθούν οι μελέτες που ζητάνε πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση ώστε στο πλαίσιο αυτής να εκπονηθούν και να παραδοθούν στο Δήμο», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος.
Καταλήγοντας έκανε γνωστό ότι η Προγραμματική Σύμβαση έχει αποσταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα υπογραφεί και μόλις οι μελέτες εκπονηθούν τα στοιχεία τους θα είναι στην διάθεση όλων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ