Περιορισμούς στα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ζητά τόσο το Επιμελητήριο, όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ιωαννίνων για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς πωλούν προϊόντα τα οποία εμπορεύονται και άλλες επιχειρήσεις που πλέον είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Σε επιστολή που έστειλε το Επιμελητήριο στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης επισημαίνονται τα εξής:
«Η ελληνική επιχειρηματικότητα περνάει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οφείλουν να σταθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Με κρατική εντολή αναστολής εργασιών εκατοντάδων κλάδων της επιχειρηματικότητας και κυρίως κλάδων του λιανικού εμπορίου προκύπτουν σημαντικά ζητήματα με την πώληση διαρκών αγαθών από τα σουπερμάρκετ όλης της χώρας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει άμεσα τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται και να απαγορεύσει την πώληση από τα σούπερ μάρκετ προϊόντα όπως, υποδήματα και ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, καλλυντικά, είδη κήπου και άλλα.
Οφείλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την επίθεση που θα δεχτούν από το πλήθος των μεγάλων αλυσίδων που μέσα και σε αυτό το lockdown θα επωφεληθούν όχι μόνο να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους αλλά και να ισοπεδώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών και δεν μπορούν να αντιδράσουν για την επιβίωση τους.
Κύριοι Υπουργοί, άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν την απόφαση της υποχρέωσης πώλησης από τα σούπερ μάρκετ μόνο των ειδών πρώτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η τήρηση των ίσων όρων του ανταγωνισμού μεταξύ αυτών που παραμένουν ανοιχτοί και όσων βρίσκονται σε αναγκαστική αναστολή εργασιών».
Παράλληλα στην ανακοίνωση της ΟΕΒΕ επισημαίνονται τα εξής:
«Πρέπει να τεθούν όρια. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα αφανίσει όλα τα επαγγέλματα. Το γεγονός ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, τα σουπερμάρκετ θα συνεχίζουν να πουλάνε διαρκή αγαθά, όπως παπούτσια, ρούχα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές και βιβλία, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το φωνάζουμε εμείς ως Εργοδοτικός Οργανισμός όλων των ΕΒΕ της περιοχής μας, όπως το φωνάζει και η ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδίες και Εμπορικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα και κρούομε των κώδωνα του κινδύνου ζητώντας Κυβερνητική Παρέμβαση για να τεθούν όρια στα προϊόντα που μπορούν να πουλάνε τα σουπερμάρκετ (από παντόφλες και εσώρουχα μέχρι είδη σπιτιού και άνθη).
Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης αλλά και υφιστάμενα μέτρα που ζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσω του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΓΣΕΒΕΕ μπορούν να εφαρμοστούν και να δώσουν δραστικές λύσεις ειδικά στις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις μήπως και σωθούν και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην αγορά», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Σειρά συναντήσεων στην Αθήνα
Σειρά συναντήσεων είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κος Δημήτριος Δημητρίου, ο ΓΓ Βασίλειος Βασιλείου και ο Οικονομικός Επόπτης κος Ευθύμιος Χρυσοστόμου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης και επίλυσης θεμάτων της επιχειρηματικότητας συναντήθηκαν και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιών Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κο Δημήτριο Σκάλκο.
Η συνάντηση με τον ΓΓ πέραν των άλλων, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επιστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που είχε αποσταλεί με θέμα: «αύξηση χρηματοδότησης προγράμματος Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου».
Στη συνάντηση αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα της αύξησης του προγράμματος στα 60 εκατομμύρια καθώς και εκείνοι οι τρόποι που μπορούν να εξευρεθούν για να πραγματοποιηθεί, με τον Γ.Γ κο Δ. Σκάλκο να διαβεβαιώνει τα στελέχη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πως μέσω της τροποποίησης των προϋπολογισμών των Περιφερειών της χώρας θα καταστεί εφικτό να αυξηθούν οι αρχικοί προϋπολογισμοί των προγραμμάτων τουλάχιστον στο 40% των αρχικών προϋπολογισμών τους.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και ο Γ.Γ και ο οικονομικός επόπτης έθεσαν στον κο Σκάλκο και το βασικό πρόβλημα της υλοποίησης του τμήματος της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα –Κακαβιά, αίτημα επίλυσης το οποίο είχε αποστείλει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με δεδομένο ότι είναι ζήτημα ανάπτυξης της περιοχής και δρόμος στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και της χώρας, με τον Γενικό Γραμματέα να διαβεβαιώνει τα στελέχη του Επιμελητηρίου πως το θέμα έχει προχωρήσει σημαντικά και θα είναι από τα έργα που τελικά θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν από το ταμείο ανάκαμψης.
Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας συζητήθηκαν γενικότερα θέματα επιχειρηματικότητας, νέα προγράμματα, τα προβλήματα του αναπτυξιακού νόμου καθώς και προβλήματα των προγραμμάτων που έχουν λήξει οι φάσεις κατάθεσης φακέλων από τους δικαιούχους με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κο Δημήτριο Δημητρίου να επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών άμεσης ανακοίνωσης των επιλέξιμων επιχειρήσεων.