Την άκρη του νήματος προκειμένου να «ξετυλίξουν» τις αρμοδιότητες μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων διοίκησης στη χώρα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών
Την άκρη του νήματος προκειμένου να «ξετυλίξουν» τις αρμοδιότητες μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων διοίκησης στη χώρα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών και η Κυβέρνηση, μαζί με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως φάνηκε και από την εναρκτήρια συνεδρίαση του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών που διεξάγεται στα Ιωάννινα από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσία της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και του αναπλ. υπουργού Θοδ. Λιβάνιου, οι οποίοι και έδωσαν το στίγμα των προθέσεων και πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.
Από τη μεριά της η υπουργός Εσωτερικών έκανε μια μικρή αναφορά στην ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων των δήμων στον πυρήνα της λειτουργίας τους, καθώς επίσης και σε επιμέρους παρεμβάσεις τις οποίες ανέλυσε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια ο κ. Λιβάνιος.
Όπως είπε ο ίδιος, το μεγάλο στοίχημα για την αυτοδιοίκηση είναι η διαδικασία της λογοδοσίας προς τους πολίτες που θα μπορούν να ενημερώνονται και να γνωρίζουν και εν τέλει να αξιολογούν το έργο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Για το προσωπικό η κα Κεραμέως ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγινα 5.500 προσλήψεις προσωπικού στην αυτοδιοίκηση ενώ για το 2024 το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πρόσληψη 2.200 εργαζόμενων.
Ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος ήταν περισσότερο λεπτομερής σημειώνοντας πως 13 χρόνια μετά τη σύσταση των Περιφερειών δεν υπάρχει Κώδικας λειτουργίας τους και αυτό είναι το πρώτο στοίχημα εντός του 2024. «Θα προχωρήσουμε στη σύνταξη ενός ενιαίου Κώδικα λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών όπου θα διαχωρίζονται και θα κατανέμονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες γιατί διαφορετικά δε μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα για όσα σκέφτονται και ήδη συζητούν στο υπουργείο για τις αλλαγές.
Τέλος, επέμεινε στο ότι θα αναθεωρηθεί άμεσα από τη νέα θητεία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, η αλλαγή στην πρόβλεψη διεξαγωγής της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης στα συλλογικά όργανα. «Και αυτό θα γίνει με την πρόβλεψη για μία ειδική συνεδρίαση κάθε δύο μήνες στην οποία θα τίθενται μόνο τέτοιου είδους ζητήματα στα οποία θα δίνονται και οι απαντήσεις», ανέφερε.