Ενισχύονται από την Περιφέρεια οι Δομές Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωναϊού. Συγκεκριμένα μετά τη επιχορήγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων- που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό- με το ποσό των 196.000 ευρώ για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, πρόκειται να επιχορηγηθούν για βελτίωση των υποδομών τους και τα Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και «Γ. Χατζηκώστα» Ιωαννίνων.
Η επιχορήγηση των νοσοκομείων θα γίνει μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 285.000 ευρώ που έλαβε η Περιφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» θα διατεθεί το ποσό των 68.000 ευρώ που κατανέμεται για τις εξής προμήθειες ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού: για πλήρες ενδοσκοπικό απεικονιστικό σύστημα για βρογχοσκόπηση ειδικό για ΜΕΘ προϋπολογιστικής αξίας 55.000 ευρώ, για τροχήλατο τρόλεϊ- – καρότσι νοσηλείας για ΜΕΘ (δύο τμχ) αξίας 3.500 ευρώ, για αερόστρωμα για κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ (δύο τεμάχια) αξίας 5.000 ευρώ, λαρυγγοσκόπια μιας χρήσης για διασωλήνωση περιστατικών αξίας 3.000 ευρώ και για AMBU μιας χρήσης, αξίας 1.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Άρτας θα διατεθεί το ποσό των 120.000 ευρώ για την προμήθεια και αντικατάσταση των επτά πεπαλαιωμένων κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του.
Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας θα διατεθεί το ποσό των 70.000 ευρώ, που κατανέμεται για τις εξής προμήθειες ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού: για φορητό ακτινολογικό 30.000 ευρώ, για αναπνευστήρα 30.000 ευρώ, για monitor παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων 6.000 ευρώ και για τροχήλατη αναρρόφηση ηλεκτρική 4.000 ευρώ.
Πέραν αυτών η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κινήσει τις διαδικασίες προμήθειας τεσσάρων κοντέινερ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως των αναγκών που μπορεί να προκύψουν για τον κορωναϊό είτε σε νοσοκομεία, είτε σε Κέντρα Υγείας.
Επιπλέον η Περιφέρεια έχει κινήσει τις διαδικασίες και για την προμήθεια ειδικών στολών μιας χρήσης προς προστασία του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με πολίτες που αποτελούν ύποπτα κρούσματα κορωναϊού.
Προσλήψεις και εξοπλισμός στο ΠΓΝΙ
Με 57 άτομα πρόκειται να ενισχυθεί άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για επικουρικό9 προσωπικό (νοσηλευτές, βοηθητικό, παραϊατρικό προσωπικό) ενώ θα γίνει και ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας από την 6η ΥΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το epirusonline.gr το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα συνάντηση του διοικητή της κ. Καρβέλη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα και την υγειονομική περιφέρεια με τον κορωναϊό. Στη συνάντηση η 6η ΥΠΕ γνωστοποίησε στον πρόεδρο του Συλλόγου Γ. Φλούδα και τους άλλους εκπροσώπους τις αποφάσεις που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.
Οι αποφάσεις αυτές προβλέπουν το ΠΓΝΙ να ενισχυθεί άμεσα με 57 άτομα επικουρικού προσωπικού, με επιπλέον 34 άτομα, που θα διατεθούν για τη λειτουργία του Τμήματος φιλοξενίας – καραντίνας, στον ξενώνα του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».
Επίσης, άμεσα θα προχωρήσει η πρόσληψη δύο βιολόγων και δύο τεχνολόγων για την λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς Επεξεργασίας δειγμάτων covid-19, που θα λειτουργήσει στο ΠΓΝΙ.
Η 6η ΥΠΕ ανακοίνωσε και αποστέλλει από σήμερα Σάββατο το πρώτο φορτηγό στο ΠΓΝΙ, με μέσα ατομικής προστασίας και λοιπό εξοπλισμό και συγκεκριμένα:
-180.000 ζεύγη χειρουργικά γάντια
-150.000 χειρουργικές μάσκες
-10.000 μάσκες υψηλής προστασίας
-1.000 προστατευτικά ματιών (πολλαπλών χρήσεων)
-94.000 καλύμματα μεμβράνης
-2500 μπλούζες αδιάβροχες μίας χρήσης
-4500 μπλούζες αδιάβροχες χειρουργείου
-3.000 αλκοολούχα διαλύματα
-400 καλύμματα κεφαλής.
Το σύνολο του προσωπικού, αλλά και του υλικού αναμένεται να βρίσκεται στη θέση του μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Διαρκής η ετοιμότητα
Παράλληλα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Μηλιώνη, σύμφωνα με την οποία το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου βρίσκεται σε διαρκή εκπαίδευση και ετοιμότητα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει ενεργοποιηθεί ήδη από την έναρξη αυτής της υγιειονομικής κρίσης η Μονάδα Λοιμωδών Νόσων που διαθέτει επτά θαλάμους υποπίεσης. Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία εκπαίδευσης και ετοιμότητας. Έχουμε εξετάσει αρκετά δείγματα τόσο από εξωτερικούς όσο και από νοσηλευόμενους ασθενείς. Δεν προέκυψε έως τώρα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή μας.
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση είναι ανάγκη να διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και σύνεση και να προστατέψουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους των Νοσοκομείων.
Δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις από ασθενείς και συναδέλφους σχετικά με τη διαχείριση «υπόπτων» ή «πιθανών» περιστατικών και μερικές φορές πιεστικές εκκλήσεις να «προσέλθουν για εξέταση στο Νοσοκομείο». Προσοχή, οι άσκοπες μετακινήσεις μπορούν να μολύνουν τους συνανθρώπους μας, αλλά και το προσωπικό που αναμένουμε να βρίσκεται στη θέση του για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λοίμωξη από τον ιό COVID-19 είναι ήπια. Πρέπει να δώσουμε στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να ανταπεξέλθει σε έναν πιο αργό ρυθμό σοβαρών κρουσμάτων.
Προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας και ασθενείς που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες».
Όταν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, μένουμε σπίτι μας και επικοινωνούμε με το γιατρό μας. Οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν έχει νόημα να υποβάλλονται σε εξετάσεις για αυτόν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε χώρο, πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αν είμαστε υγιείς και έχουμε ήπια συμπτώματα. Μένουμε στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό.
Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με το γιατρό τους και τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό, αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα νόσου με ψυχραιμία και σύνεση. Ας κρατήσουμε ψηλά την ατομική και την κοινωνική μας ευθύνη. Ας μιμηθούμε τους προγόνους μας κρατώντας την ασπίδα με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουμε ο καθένας το διπλανό του».