Η ανάδειξη της υψηλής προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων μέσα από την γαστρονομία είναι ο στόχος του μνημονίου συνεργασίας το οποίο υπέγραψαν έξι φορείς της Ηπείρου.
Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις», ενώνουν δυνάμεις με μοναδικό στόχο την ανάδειξη των συγκεκριμένων τροφίμων.
«Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία…Όλα αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται σε καταστήματα που θα έχουν ειδικό σήμα, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και δείχνει τη γάστρα, τον πλάστη και το σινί (είδος ταψιού)… Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά και μεγάλες προοπτικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας.
Η αρχή γίνεται από το Ορεινό Ηπείρου, το Κασκαβάλι Πίνδου, την πέστροφα, το κεφαλοτύρι, την ούρδα και την πατάτα Χρυσοβίτσας και θα συνεχιστεί ο αριθμός των τοπικών προϊόντων, αφού προηγηθεί η σχετική διαδικασία με όλους τους φορείς για την πιστοποίηση ως προϊόντα «Γεωγραφικής Ένδειξης».
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους με τους οποίους ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία και έτσι σιγά- σιγά θα δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν που θέλει να μάθει και να δοκιμάσει τα προϊόντα της Ηπείρου. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί σε αυτή τη συνεργασία θεωρώ ότι θα γίνει σπουδαία δουλειά».
Η Πρύτανης κα Άννα Μπατιστάτου, υπογράμμισε τη συμβολή του Ιδρύματος λέγοντας ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, το Πανεπιστήμιο ακούει την κοινωνία, έρχεται κοντά στην Περιφέρεια και το Δήμο και προσφέρει υπηρεσίες με κύριο στόχο την καινοτομία. «…Ερχόμαστε εδώ να δώσουμε την τεχνογνωσία, την ερευνητική εμπειρία και τη μεγάλη προσπάθεια μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας/Εργαστήριο Τροφίμων ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλλουμε στο να προωθηθεί αυτή η προστιθέμενη αξία, των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς».
Η Καθηγήτρια, του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων- Τμήματος Χημείας κ. Αναστασία Μπαδέκα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Υπογράφοντας το μνημόνιο συνεργασίας και επισημοποιώντας το λογότυπο της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, όλοι μαζί συνεχίζουμε και προς το παρόν θα εστιάσουμε σε τέσσερα νέα τοπικά προϊόντα, ώστε να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν στη γαστρονομία την Ηπειρωτική και φυσικά συντονίζοντας την αλυσίδα αξίας αυτών των προϊόντων από το χωράφι στο πιάτο μας. Έτσι ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη φάση της Ηπειρωτικής γαστρονομίας, ίσως και το branding των εν λόγω προϊόντων και περίπου σε ένα χρόνο ελπίζουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε και να έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Στην πορεία της προσπάθειάς θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάζουμε περιοδικά αποτελέσματα του έργου μας».
Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης: «Είναι μια συνεργασία που είχε αρχίσει δειλά- δειλά πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Σωματείο Κάφε Μπαρ- Εστιατορίων κλπ και σήμερα θα πάρει σάρκα και οστά με το σήμα της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας. Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, προϊόντων υψηλής αξίας τα οποία θέλουμε σιγά- σιγά να τα εντάξουμε και να συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα για να δώσουμε αξία στα προϊόντα μας», είπε.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου κ. Ανδρέας Γεωργούλης, τόνισε ότι άμεσος σκοπός είναι η δημιουργία ενός Οδικού χάρτη με δράσεις και ενέργειες για χρήση τοπικών προϊόντων, τα οποία θα προβληθούν και θα αναδειχθούν από διάφορες δράσεις. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα πρώτα πέντε προϊόντα και «θα συνεχίσουμε, θα ανακαλύπτουμε και θα δημιουργούμε νέες τάσεις για ανάδειξη προϊόντων αξίας.
Για την ενεργό συμμετοχή στην πρωτοβουλία ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω της Γαστρονομίας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Κάφε Μπάρ- Εστιατορίων κλπ «Παμβώτις» Δημήτρης Τάτσης και η Υποδιευθύντρια των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων κ. Μαρία Βελογιάννη.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το σήμα που θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της προσπάθειας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ