Στα στερεά απόβλητα του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να κρύβεται το μυστικό που ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης πολλών ασθενειών.
Αυτή θα μπορούσε συνοπτικά να είναι η περιγραφή του μικροβιώματος που τα τελευταία χρόνια απασχολεί και δικαίως την επιστημονική κοινότητα. Επιστήμονες αναζητούν λύσεις και συμμετέχουν σε πρωτοποριακές έρευνες σε όλο τον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνδιοργανώνει με το Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial College του Λονδίνου υπερσύγχρονο Θερινό Σχολείο, με θέμα: «Το Εντερικό Μικροβίωμα».
Το θερινό σχολείο – το οποίο ολοκληρώνεται το Σάββατο,7 Σεπτεμβρίου- και τα συμπεράσματά του είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Τι είναι το μικροβιώμα με απλά λόγια
Το μικροβιακό οικοσύστημα ή μικροβίωμα, είναι ένα σύνολο μικροοργανισμών σε συμβιωτική σχέση με το ανθρώπινο σώμα και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και την ασθένεια.
Η απώλεια, μερική ή ολική του μικροβιώματος ή η αλλαγή των ειδών που το απαρτίζουν μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια αποκατάστασης του μικροβιώματος αποτελεί μια από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που δρουν στην σύγχρονη θεραπευτική.
Το εντερικό μικροβίωμα, στο οποίο και επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες που μετείχαν στο θερινό σχολείο, είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα, το οποίο αντιπροσωπεύει το σύνολο των μικροοργανισμών που κατοικούν σε ένα συγκεκριμένο υπάρχον περιβάλλον – microbiota, ενώ το γενετικό υλικό τους ονομάζεται microbiome. Οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη δείχνουν ότι το μικροβίωμα μπορεί να είναι η λύση σε πολλές ασθένειες.
Ένας περίπλοκος επιστημονικός κόσμος
Οι μετέχοντες στο θερινό σχολείο έζησαν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που έχει εξ’ ολοκλήρου σχεδιαστεί για όσους επιθυμούν να βουτήξουν βαθιά στον περίπλοκο κόσμο του μικροβιώματος και τη βαθιά τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Από τις περιπλοκές των μικροβιακών κοινοτήτων και του μεταβολισμού τους, έως τις καινοτόμες θεραπείες όπως η Μεταμόσχευση Μικροβίων κοπράνων (FMT), το πρόγραμμα προετοιμάζει τους μετέχοντες για πρωτοποριακές σταδιοδρομίες και έρευνα στις επιστήμες υγείας.
Τα αποτελέσματα αυτής της συνδιοργάνωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής και του Imperial College του Λονδίνου για το εντερικό μικροβίωμα παρουσιάστηκαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του θερινού σχολείου και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι σημαντικές εργασίες.
Η Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Πηνελόπη Μανούσου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Consultant in Hepatology and Professor of practice, Faculty of Medicine In Imperial College, ο Mark Thursz, Professor of Hepatology, Director of Imperial College
Academic Health Science Centre (AHSC), Head of Department of
Metabolism and Reproduction, Faculty of Medicine, Imperial College, ο Julian R. Marchesi, Professor of Microbiome at Imperial College of London, Chair inDigestive Diseases, St Mary’s Hospital, Metabolism, Digestion and Reproduction, Imperial College London, η Ελένη Μπαϊρακτάρη, Καθηγήτρια Κλινικής Χημείας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών
Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν στα όσα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στην διάρκεια των εργασιών του θερινού σχολείου που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για όλους όσοι το παρακολούθησαν.
Στα Γιάννενα και στο Πανεπιστήμιο αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge στα πλαίσια της εξαιρετικής συνεργασίας με το Imperial College.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ