Υπέρ της μεταφοράς απορριμμάτων στην Ήπειρο από άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, σε συνάντηση που είχε με αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, με αφορμή την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την διαχείριση των αποβλήτων.
Στην παρουσίαση του σχεδίου εκδηλώθηκαν αντιδράσεις αυτοδιοικητικών της Ηπείρου, ιδίως της Άρτας, στην πιθανότητα μεταφοράς σκουπιδιών στην Ήπειρο με το επιχείρημα ότι οι δυνατότητες των υπαρχόντων ΧΥΤΑ εδώ, όπου θάβεται το υπόλειμμα, είναι περιορισμένες. Σε αυτές τις αντιδράσεις απάντησε αυστηρά ο κ. Γραφάκος με κύριο επιχείρημα το ότι τα έργα δεν αποτελούν ιδιοκτησία των δήμων.
«Η διαχείριση των έργων δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Κυρίως δε τα έργα δεν είναι ιδιοκτησίας του. Δεν μπορεί να σταθεί τέτοια συζήτηση. Κάνω πως δεν άκουσα φωνές που λένε ότι δεν παίρνουμε σκουπίδια, όταν μάλιστα δεν έχει καλυφθεί η δυναμική του εργοστασίου. Είμαι ξεκάθαρος. Τα έργα έγιναν με χρήματα του ΕΣΠΑ, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν για να λύνουν προβλήματα σε έκτακτες καταστάσεις και για λόγους υγείας», ανέφερε.
Ακόμη ο κ. Γραφάκος τόνισε πως ο προβληματισμός βρίσκεται περισσότερο στο ότι το εργοστάσιο της Ηπείρου δεν καλύπτει την δυναμικότητά του και λιγότερο στο ότι σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές.
Στην παρουσίαση βρέθηκε πλήθος δημάρχων από την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρ. Ντακαλέτσης, ανοίγοντας τις εργασίες, τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων που πρέπει να τρέχουν τις διαδικασίες επειδή υπάρχει υστέρηση.
Στροφή στην ανακύκλωση
Από την άλλη πλευρά, στοίχημα του Εθνικού Σχεδίου για τα απορρίμματα αποτελεί η στροφή σε πιο «πράσινες» λύσεις, όπως είναι η διαλογή στην ανακύκλωση, η επεξεργασία των βιοαποβλήτων αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων καθώς η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτήν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στόχοι του υπουργείου αποτελούν η κατακόρυφη μείωση της ταφής απορριμμάτων μέχρι το 2023 σε 10% από 80% που είναι σήμερα και η αύξηση της ανακύκλωσης στο 50% από το 20% που είναι μέχρι στιγμής.