Το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Ιωάννινα συζητήθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου στη Βουλή
Το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Ιωάννινα συζητήθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της Μερόπης Τζούφη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε πως το φαινόμενο προκαλείται λόγω της εκτεταμένης καύσης ξύλου στα τζάκια, σε συνδυασμό με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επεσήμανε ακόμα ότι πολλοί συμπολίτες αναγκάζονται να καίνε ακατάλληλες ύλες λόγω της ενεργειακής φτώχειας που βιώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε άμεσα μέτρα, όπως χαρτογράφηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές ρύπανσης και καταγραφή των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης, στοχευμένα προγράμματα επιδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες καταγγέλλουν πως έχουν εγκλωβιστεί στις ασάφειες του νέου θεσμικού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση το 2023, με τα νέα έργα να έχουν παγώσει και τους προμηθευτές ενέργειες και τον ΔΕΔΔΗΕ να αθετούν τους όρους των συμβάσεων. Ζήτησε ακόμα να ιδρυθεί Παρατηρητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ενίσχυση του δικτύου συλλογής παραμέτρων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως και αναβάθμιση του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέρθηκε στο επίδομα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση (air condition, ηλεκτρικές σόμπες) και την ένταξη των αντλιών θερμότητας στο επόμενο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες υπήρξε δέσμευση πως σύντομα θα διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις. Ωστόσο, το επίδομα είναι λίγο και αφορά πολύ λίγους δικαιούχους δεδομένης της αισχροκέρδειας και της διαρκούς αύξησης των τιμών, ενώ η επιδότηση για εγκατάσταση αντλιών πρόκειται να γίνει σε ορίζοντα διετίας, με τη ρύπανση και την αιθαλομίχλη να συνεχίζει να απειλεί το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.