Φοροεκπτώσεις, μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για δαπάνες ασφαλιστικής προστασίας κατοικιών από τις φυσικές καταστροφές υπόσχεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσοι ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τα ακίνητά τους το 2023 θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2024.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών με στόχο την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης οικιών έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ κατ’ ετος.
Υψηλή ιδιοκατοίκηση, χαμηλή ασφάλιση
Συμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, μόνο 17% των νοικοκυριών έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών και τα περισσότερα από αυτά υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.
Την ίδια ώρα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Τεράστιες ζημιές χωρίς κάλυψη
Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980 – 2018 λιγότερο από:
– Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
– Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
– Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Για την Ελλάδα η πιο δαπανηρή χρονιά λόγω φυσικών καταστροφών ήταν το 2020, όπου η κατα κεφαλήν απώλεια φτάνει στα 91 ευρώ και είναι σχεδόν τριπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (27 ευρώ).
Χώρες με υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων
Το μέτρο δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως σε άλλες χωρες που εχουν καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων τους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και η Ρουμανία.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και η ΕΚΤ με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια τα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές από αυτά θα ενταθούν, πιεζαν προς κάθε κατεύθυνση ώστε η ασφαλιστική αγορά να διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο στις αποζημιώσεις, ώστε τα κράτη μέλη να αποφορτιστούν από έκτακτα και απρόβλεπτα κόστη.
«Η έλλειψη ασφάλισης για την κλιματική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εάν οι ζημίες δεν καλύπτονται από ασφάλιση, η ταχύτητα με την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μειώνεται, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη. Επιπλέον, η οικονομική θέση των κυβερνήσεων μπορεί να αποδυναμωθεί εάν χρειαστεί να παράσχουν ανακούφιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων ζημιών» ανέφεραν σε προσφατη έκθεση τους.