Μεγάλα είναι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας καθώς μετά και την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση των ασθενών
Μεγάλα είναι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας καθώς μετά και την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση των ασθενών την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις κυρίως σε ανθρώπινο προσωπικό είναι τεράστιες.
Τα αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού διαδέχονται το ένα το άλλο αλλά όπως όλα δείχνουν και στα Κέντρα Υγείας οι προσλήψεις γίνονται με το «σταγονόμετρο»…
Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται στην πράξη και παραμένει «κενό γράμμα».
Και ενώ έχουμε δει νέες προσθήκες στο σύστημα της δημόσιας υγείας όπως ο προσωπικός γιατρός, οι ΤΟΜΥ, εάν αυτά σε συνδυασμό με τα Κέντρα Υγείας δεν λειτουργήσουν εύρυθμα, τα νοσοκομεία δεν θα αποσυμφορηθούν ποτέ και ο Έλληνας πολίτης δεν θα απολαύσει ποτέ την πρωτοβάθμια περίθαλψη, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Τα Κέντρα Υγείας αποτελούν το τελευταίο στάδιο συνάντησης του πολίτη με τον ειδικό γιατρό, ώστε να μην κατακλύζονται τα νοσοκομεία με επισκέψεις πολιτών που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Για τα θέματα αυτά αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά και τον νέο τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής κάλυψης μιλά στο δελτίο του ITV η κα Άννα Γρίβα, Εκτελεστική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών Κέντρων Υγείας.
Η κα Γρίβα μεταφέρει την αγανάκτηση γιατρών και πολιτών καθώς η αλλαγή στον υπολογισμό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για την αγορά τους.
«Για αυτές τις αλλαγές που ούτε και εμείς οι γιατροί γνωρίζαμε και δεν μας είχαν ενημερώσει την αποκλειστική ευθύνη έχει το Υπουργείο Υγείας Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που έχει να κάνει με τις ενέσεις τις οποίες κάνουν σε τακτική βάση άνδρες οι οποίοι υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγούνταν δωρεάν. Πλέον η προμήθειά του χρεώνεται 20 ευρώ στον ασθενή!», λέει η κα Γρίβα.