Από σήμερα το πρωί 29 Μαΐου, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για την λοίμωξη Covid-19 χθες το απόγευμα.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.
Ακόμη ανακοίνωσε τις συνθήκες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.
Με τον κωδικό 6 η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα
Με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6 θα μπορεί να γίνει η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις
Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς.
«Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους100.000 εμβολιασμούς καθημερινά», είπε.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι άνοιξε από χθες, νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών. Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.
Παίρνοντας το λόγο ακολούθως η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test. Οπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε.
«Ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5% αγγίζοντας το 1,75%, ενώ το Rt είναι λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97%. Εντούτοις, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός, οι νοσηλευόμενοι φτάνουν τους 5.300 και υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ, περίπου 90%. Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται η σταδιακή μείωση που τόσο περιμέναμε, αν ξεχαστούμε, το επιδημιολογικό φορτίο θα ανέβει και πάλι», τόνισε η καθηγήτρια.
Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους είναι προφανές, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι δείκτες έχουν δυσμενή πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, που φθάνει το 40%. Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης. 4.092 κρούσματα, και μάλιστα ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους, επιβεβαιώθηκαν αφού προηγήθηκε self test. Τόνισε δε, ότι η ανοσία της αγέλης στη Μ. Βρετανία οφείλονται κατά κύριο λόγο στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβαν 22 εκατ. άνθρωποι.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19.
Τα χθεσινά κρούσματα
Τα 2.781, έφτασαν τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού χθες στη χώρα μας, σε σύνολο 61.291 τεστ. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.242 θάνατοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 805.
Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 45 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας και 1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας.