Απολογισμός της δημοτικής αρχής για τη λίμνη, τον πρωτογενή τομέα και τις λαϊκές
Τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος ήδη οι βάσεις έχουν τεθεί ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη περισσότερα.
«Βασική προτεραιότητα αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη ορισμένες έχουν μισθωθεί ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης.
Φυσικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Δήμος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων, αναπόσπαστο κομμάτι άλλωστε της τοπικής γαστρονομίας», τόνισε.
Τον αναλυτικό απολογισμό για τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και την λίμνη και τις Λαϊκές αγορές έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.
Πρωτογενής τομέας
Όπως τόνισε ο κ. Βλέτσας ο σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση. Σήμερα οι πέντε βασικοί άξονες που τον διέπουν είναι:
1. Υποστήριξη υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων
Είναι γεγονός ότι και ο αγροτικός τομέας πλήττεται από την πανδημία, όπως και όλη η κοινωνία και η οικονομία. Ο Δήμος βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και ήδη έχει λύσει προβλήματα προσβασιμότητας σε δεκάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αντιμετώπισε προβλήματα λειψυδρίας, ενώ συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου για την διαμόρφωση αγροτικών εκτάσεων και την αποκατάσταση ομβροδεξαμενών στα ορεινά.
Σημειώνεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη που είχαν ψηφιστεί την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν για τις αγροτικές μονάδες από 30% έως 70%, ανάλογα με την περίπτωση.
2. Δημιουργία νέων αγροτικών εκμεταλλεύσεων
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση του αριθμού των αγροτών. Το αρμόδιο τμήμα του Δήμου πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων Παμβώτιδας και Μπιζανίου τόσο για τη δυνατότητα ενασχόλησης με νέες καλλιέργειες αλλά και για τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν. Η ενημέρωση αυτή διακόπηκε εξ αιτίας της πανδημίας, θα συνεχιστεί όμως στο προσεχές μέλλον και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.
3. Αξιοποίηση δημοτικής γεωργικής περιουσίας
Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου θα έρθει με την αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις για αγροτική χρήση και για αυτό τον λόγο ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στις τοπικές κοινότητες ζητώντας τους να γνωμοδοτήσουν θετικά, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους που καταθέτουν σοβαρές προτάσεις ώστε να ενοικιάσουν και να επενδύσουν σε δημοτική γη. Ήδη έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για νέες καλλιέργειες και ελπίζουμε αυτές να ολοκληρωθούν δίνοντας ζωή στην περιφέρεια του Δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε για την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης, η οποία θα είναι διαθέσιμη για ενοικίαση σε αγροτικές επενδύσεις.
4. Εκπαίδευση – κατάρτιση αγροτών
Θεωρούμε ότι ο σύγχρονος αγρότης θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος προκειμένου να μπορεί να αναπτύξει την δραστηριότητα του με καλύτερους όρους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε ημερίδες για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις τους, που απευθύνονται, στους επαγγελματίες παραγωγούς του Δήμου αλλά και σε ερασιτέχνες αγρότες και στους κατόχους των Δημοτικών Λαχανόκηπων. Επίσης συνάψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τα Κ.Ε.Κ Ιωαννίνων προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για την μελισσοκομία και τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον σε συνεργασία που είχαμε με το Τμήμα δια βίου μάθησης του Δήμου έχουν εγκριθεί 6 προγράμματα με αγροτικό αντικείμενο. Τέλος έχουμε αναπτύξει αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση της Γαλακτοκομικής σχολής προκειμένου να βοηθήσουμε στην βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και στην πραγματοποίηση κοινών δράσεων.
5. Προβολή γιαννιώτικων προϊόντων
Σε αυτόν τον άξονα προλάβαμε και διοργανώσαμε την 3ηΟικογιορτή. Στην συνέχεια όλος ο σχεδιασμός μας αναβλήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας των απαγορεύσεων από την πανδημία. Είχαμε προγραμματίσει δράσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου, με την Γαλακτοκομική Σχολή και με το Πανεπιστήμιο αλλά δυστυχώς δεν μας επέτρεψε η κατάσταση. Ελπίζουμε του χρόνου να τις υλοποιήσουμε.
Λαϊκές Αγορές
Βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναβαθμίσει τις Λαϊκές Αγορές και να τις μετατρέψει σε στοιχείο του τουρισμού.
Στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε μία επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία για την αλλαγή χρήσης χώρου από αθλητικό κέντρο σε χώρο λαϊκής αγοράς και τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν πιο μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συνταχθεί ένας σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας. Στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας έγιναν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την επίλυση πλημμυρικών φαινομένων, βελτίωσης φωτισμού, αποκατάστασης περιφράξεων, τοποθέτηση χημικών τουαλετών.
Στις υπαίθριες αγορές ο Δήμος έχει ζητήσει προτάσεις και επισημάνσεις για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας.
Στις υπαίθριες Λαϊκές αγορές έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των παραγωγών και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.
Παρεμβάσεις για τη λίμνη
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις για τη λίμνη, ο κ. Βλέτσας ανέφερε: Στα στενά περιθώρια που μας επέτρεψε η πανδημία καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αρκετές δράσεις για τον σκοπό αυτό. Στην προηγούμενη σχολική χρονιά εφαρμόστηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αντικείμενο την Λίμνη Παμβώτιδα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της πόλης μας. Φέτος το ξεκινάμε ξανά με παρουσιάσεις από απόσταση όπως επιβάλλουν οι συνθήκες.
Επίσης το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επισκέφτηκε τα Ιωάννινα, στάθμευσε στο πάρκο Λιθαρίτσια για ένα μήνα περίπου δίνοντας την δυνατότητα να το επισκεφτούν πάνω από 1000 μαθητές της πόλης μας. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε κοινή δράση με την περιβαλλοντική οργάνωση ‘Let’s do it’ στέλνοντας το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος από τα Ιωάννινα σε όλη την Ελλάδα.
Με απώτερο σκοπό την μαζική αφύπνιση για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας προχωρήσαμε στην δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων στο οποίο δηλώθηκαν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης.
Ενέργεια-Περιβάλλον
O Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει εγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ). Ως νέα Δημοτική αρχή θέσαμε, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, σε εφαρμογή το ΣΒΕ με τη σύσταση αντίστοιχης ομάδα εργασίας με αυτό το αντικείμενο.
Επίσης προχωρήσαμε όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ίδρυση Ενεργειακής κοινότητας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αισιοδοξούμε η ενεργειακή κοινότητα να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Δήμο μας αλλά και στον Δήμο Μετσόβου με τον οποίο θα συνεργαστούμε.
Ακόμη, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λατομείων Πεδινής.
Η προστασία της Παμβώτιδας
Για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας η άποψη της νέας Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της συνεννόησης όλων των αρμόδιων φορέων, όλων των συλλογικοτήτων αλλά και όλων των ενεργών πολιτών. Ορισμένες ενέργειες για την Λίμνη που ανέφερε ο αντιδήμαρχος έχουν ως εξής:
Για την αντιμετώπιση των καθημερινών ρυπάνσεων που προκύπτουν στην Λίμνη ο Δήμος αποκατέστησε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ήδη ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκ περιτροπής και για όλο το 24ωρο, πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες περιφρούρησης του περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας της Δημοτικής Αστυνομίας και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, με σκοπό την αποφυγή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και στερεών αποβλήτων.
Έχουμε ήδη προβεί σε καθαρισμούς ρεμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να μην καταλήγουν στην Λίμνη Παμβώτιδα διάφορα φερτά υλικά.
Έχουμε ήδη προβεί στην αποκατάσταση αυτοσχέδιων χωματερών πέριξ της Λίμνης στην περιοχή της Παμβώτιδας και του Περάματος.
Καθιερώσαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύσκεψη εργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για το συντονισμό των δράσεων σε θέματα προστασίας της Λίμνης και του Περιβάλλοντος.
Έχουμε ήδη δημιουργήσει σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΙ μηχανισμό για τον έλεγχο απόρριψης λυμάτων στα όμβρια.
Λειτουργεί συνεργείο καθαρισμού στο παραλίμνιο τουριστικό μέτωπο, με σκοπό την φροντίδα της Λίμνης σε καθημερινή βάση.
Με την ανάληψη της θητείας μας συνεργαστήκαμε με την Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και το Πανεπιστήμιο προκειμένου να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την Λίμνη Παμβώτιδα.
Η συνεργασία αυτή απέδωσε και ήδη υπάρχει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο για την Λίμνη. Στρατηγικό σχέδιο το οποίο ειδικεύει για τον κάθε φορέα πως θα πρέπει να κινηθεί και πια έργα πρέπει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Λιμναίου Συστήματος.
Τέλος, ο Δήμος με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των Αντιδημαρχιών εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο και με συγκεκριμένα έργα όπως:
-Ίδρυση Υδατοδρομίου
-Περιβαλλοντική αποκατάσταση του αστικού παραλίμνιου μετώπου (περιοχή Μάτσικα ως τον Γεωργικό σταθμό).
-Ανάδειξη του αστικού παραλίμνιου μετώπου
-Αναδιαμόρφωση του τμήματος της ακτογραμμής, στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης – Τεχνητές ιχθυολεκάνες (έργο για ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης)
-«Επεξεργασία ιλύος και αξιοποίηση της (έργο της ΔΕΥΑΙ)
Τέλος από το τμήμα του Περιβάλλοντος παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επέκταση του βιολογικού ένα έργο της ΔΕΥΑΙ ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ