Από Παρασκευή αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο που θα βρισκόμαστε σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Συγκεκριμένα ανοικτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους ενώ οι δεύτεροι μόνο σε εμβολιασμένους.
Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.
Η εφαρμογή
To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.
Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:
Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.
Κίτρινο που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μεικτοί.
Κόκκινο που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Το καλοκαίρι των… καθήμενων
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων αφού στους χώρους ψυχαγωγίας από τις 16/7 έως τις 3/8 δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι πελάτες θα μπορούν να φιλοξενούνται στους εσωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:
-Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
-Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
-Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν λειτουργία είτε με αμιγή είτε με μεικτή λειτουργία.
-Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
-Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου, η για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.
-Στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.
-Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
-Τα πανηγύρια το εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, και θα γίνονται μόνο με καθήμενους.
-Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Τα πρόστιμα
Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ.
Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.
Συγκεκριμένα:
1η παράβαση:
Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.
Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.
Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, την ψυχαγωγία έχουν προκαλέσει κάποιες απορίες στην κοινή γνώμη. Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ παρουσιάστηκαν διευκρινίσεις για επτά ερωτήματα.
1.Ποια είναι τα νέα “σήματα” στις επιχειρήσεις – πώς και από πού θα τα προμηθεύονται;
Τα τρία σήματα είναι COVID Free, μεικτός χώρος, πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό. Οι επιχειρήσεις θα τα προμηθεύονται από το gov.gr
2.Πώς θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις με ημιμόνιμες κατασκευές (πέργκολες, τζαμαρίες) ή βρίσκονται σε στοά;
Απάντηση: Ό,τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες.
3.Μετά την αναστολή εργασίας σε ένα π.χ. γηροκομείο, θα μπορεί ο εργαζόμενος να επιστρέψει; Με ποιο τρόπο; Υπάρχει χρονικό όριο στην αναστολή;
Απάντηση: Ναι θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του κανονικά, εφόσον εμβολιαστεί.
4.Έχει συνέπειες ο υπάλληλος μιας επιχείρησης (π.χ εστιατορίου), που δεν θέλει να εμβολιαστεί;
Απάντηση: Όχι, ο Νόμος δεν θέτει τέτοια απαίτηση. Όμως είναι σαφές ότι ο εργαζόμενος πρέπει να ενημερώσει την επιχείρηση ότι δεν είναι εμβολιασμένος.
5.Σε ποια μορφή θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πελάτες τα πιστοποιητικά;
Απάντηση: Έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Τα στοιχεία δεν αποθηκεύονται.
6.Ανεμβολίαστοι σε υπαίθριο χώρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους του ιδίου καταστήματος (πχ WC);
Ναι, θα μπορούν, πάντα με χρήση μάσκας.
7.Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κατάστημα; Απαιτείται και ταυτότητα εκτός του πιστοποιητικού;
Ναι, λεπτομέρειες στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.
Ανέβηκαν επίπεδο τα Γιάννενα
Την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωναϊό πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε γνωστό ότι οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
Επίσης δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.
Έτσι, από το Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρώματος των πλοίων.
Για τις κατασκηνώσεις αποφασίστηκε:
– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
– self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού
Εκθετική αύξηση στη χώρα
Για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.
Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%, αποδίδοντας την αύξηση στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.
Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας , καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Όπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίοι δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα.
Τα κρούσματα
Μικρή μείωση σε νέα κρούσματα κορωναϊού καταγράφηκε την Πέμπτη σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Για την ακρίβεια τα κρούσματα της Πέμπτη ήταν λιγότερα κατά 144 συγκριτικά με την Τετάρτη, συνολικά 2.794. Την ίδια ώρα, τρεις λιγότεροι, 132, ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ, αντιθέτως άλλοι 6 είναι οι νεκροί, έναντι 7 την Τετάρτη.
Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων, στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 55 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 3 στην Π.Ε. Άρτας, 4 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 4 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ