Επιφυλακτικός ο πρύτανης για το νέο σύστημα αλλά και για το σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας
Τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ, έθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση σχολίων των πρυτάνεων στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προετοιμασία περαιτέρω συζήτησης στη Σύνοδο.
Όσον αφορά στις προτάσεις για την ενίσχυση της ασφαλείας στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το υπουργείο συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και ακούστηκαν ποικίλες απόψεις για πρακτικά ζητήματα, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Οι προτάσεις για τις αλλαγές
Οι προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εξής:
-Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζονται οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, ενισχύεται η αυτονομία των ΑΕΙ και η δυνατότητα κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, «θωρακίζεται το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών, θωρακίζεται η βάση εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων και μειώνεται το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών».
– Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις.
Φάση Α: Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.
Όπως σημείωσε το υπουργείο, τα παραπάνω προτείνονται ώστε να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής». Στόχος είναι «η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή ‘τυχαίας’ επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών».
Οι παραπάνω προτάσεις δεν επηρεάζουν «επ’ ουδενί» την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις «καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη, ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους […] Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις. Ανάμεσα στους στόχους, είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται πολλά τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων», αναφέρθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Προβληματισμοί από τον πρύτανη
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου, όπου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλιμακωτή δυσκολία των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο έκανε ξεχωριστή αναφορά σε μία ανάλυση που έγινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις βάσεις εισαγωγής με βαθμό κάτω του 10 σε πολλά τμήματα.
«Αν το υπουργείο είχε αποδεχθεί τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, που προτείνουν τα ιδρύματα, σε όλα θα υπήρχαν υψηλότερες βάσεις. Αυτό που παρατηρούμε, είναι, ότι οι βάσεις δημοφιλών σχολών δεν υπολείπονται των αντίστοιχων σχολών ή τμημάτων άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα σε τρία τμήματα που οφείλεται στο ότι είχαν μικρό αριθμό καθηγητών και μεγάλο αριθμό ωρομισθίων – συμβασιούχων», σημείωσε. Ο κ. Αλμπάνης δεν κατονόμασε τα τμήματα στα οποία υπάρχει πρόβλημα, αλλά φαίνεται να αναφέρεται στο πρώην ΤΕΙ.
Επιφυλάξεις για το νέο σχέδιο ασφάλειας
Αναφορικά με το σχέδιο φύλαξης των πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις εκφράζονται επιφυλακτικά στο σχέδιο για την σύσταση ενός Σώματος της Αστυνομίας, που θα έχει αρμοδιότητα και θα ασκεί έλεγχο στις πανεπιστημιουπόλεις.
«Η Σύγκλητος τουλάχιστον διαφωνεί με τη συμμετοχή αστυνομικών ή ένστολων εντός των πανεπιστημιουπόλεων. Έχουμε ανάγκη φύλαξης, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα παραβατικότητας ή βανδαλισμών και γι’ αυτό ζητάμε την ενίσχυση της φύλαξης, αλλά με την ευθύνη της διοίκησης. Συμφωνούμε ωστόσο στη χρήση κάρτας πρόσβασης ειδικά για τους χώρους των εργαστηρίων ή των αρχείων. Διαφωνούμε τέλος με την αυστηροποίηση του νομοθετικού και πειθαρχικού πλαισίου των ποινών, το οποίο κρίνουμε επαρκές», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Σημειώνεται πως η ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων στηρίζεται στα εξής μέτρα:
-Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
-Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
-Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δεν αρκεί η έκτακτη ενίσχυση
Ο κ. Αλμπάνης σχολίασε και την έκτακτη κατανομή κονδυλίων από το υπ. Παιδείας στα πανεπιστήμια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών με το Παν. Ιωαννίνων να λαμβάνει 790.000 ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί για την κάλυψη μέρους των οφειλών προς τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΙ. «Καλοδεχούμενο το χρέος, αλλά οι ανάγκες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, φτάνουν τα 2 εκ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ατυχής η απόφαση του ΕΟΔΥ»
Ο κ. Αλμπάνης τοποθετήθηκε και για την αποστολή των δειγμάτων των 10 αστυνομικών και τελωνειακών από την Κακαβιά σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, που μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον δεν είχαν ολοκληρωθεί, καθότι δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων, ο Τρ. Αλμπάνης παρενέβη στη δημόσια σφαίρα και υπερασπίστηκε τη λειτουργία και την αξιοπιστία του Εργαστηρίου Αναφοράς των Ιωαννίνων.
«Τα rapid test στηρίζονται σε ένα γρήγορο screaning φωτομετρικής τεχνολογίας και πολλές φορές μπορεί να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και χρειάζεται μοριακός έλεγχος και ανάλυση. Το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στην πορεία για την κοινωνία και τα νοσοκομεία της περιοχής. Η απόφαση του ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο στα στοιχεία σε άλλο εργαστήριο, θα έλεγα ότι είναι ατυχής και δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα σε φορείς και υπηρεσίες που πρέπει να συνεργάζονται και να επιλύουν θέματα», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Καταλήγοντας πάντως εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον ΕΟΔΥ για την ανταπόκρισή του μέσω των Κινητών Μονάδων, που την Τρίτη διενήργησαν rapid test σε φοιτητές της Εστίας του Πανεπιστημίου, όπου σε σύνολο 275 τεστ, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό.