Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή μας, όμως σε… υπερβολικές δόσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνος εχθρός. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε; Αυτή ήταν η ερώτηση που θέσαμε στον Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο Στρατή Χατζηγιαννάκη μιας και είμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες… «χτυπάνε κόκκινο» ενώ ο ήλιος είναι καυτός.
Ο γνωστός δερματολόγος αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να προσέξουμε και φυσικά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση αντηλιακών και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο ειδικά τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες.
Όπως είπε, οποιαδήποτε αλλαγή σε ελιά ή μελαγχρωματική βλάβη που είχαμε, καθώς και κάθε νέα που εμφανίζεται, πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να απευθυνθούμε στον γιατρό εάν αλλάξει χρώμα ή μας προκαλεί φαγούρα.
Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν μια δερματική βλάβη ύποπτη για μελάνωμα, όπως: ασυμμετρία και ανώμαλο περίγραμμα, δυσχρωμία, διάμετρος μεγαλύτερη των 0,6 εκ. ή έπαρση της βλάβης. Κνησμός, αιμορραγία και εξέλκωση με εφελκίδα (κάκαδο, κρούστα) της βλάβης είναι άλλα πιθανά συμπτώματα μελανώματος. «Σε κάθε περίπτωση απευθύνεστε στον γιατρό ώστε να μπορεί να επέμβει, εάν χρειαστεί άμεσα» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης αναφερόμενος κυρίως στο μελάνωμα που εάν διαγνωστεί έγκαιρα, η ίαση είναι ο κανόνας. Εάν παραμεληθεί, τότε μπορεί να εξαπλωθεί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Απαραίτητες προφυλάξεις
Η χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι επιβεβλημένη τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι εφόσον δραστηριοποιούμαστε στο ύπαιθρο. Προϊόντα με SPF κάτω του 10 δεν είναι αποτελεσματικά και άνω του 50 δεν έχουν νόημα. Πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύουν και από τη UVA και τη UVB. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζεται να χρησιμοποιούν υψηλότερο SPF. Πρέπει να εφαρμόζονται σε στεγνό δέρμα 20΄ – 30΄ πριν από την έκθεση στον ήλιο σε ποσότητα 35 – 50 gr για κανονικής ανάπτυξης σώμα. Χρειάζεται να ανανεώνονται τακτικά, κάθε μία ώρα και συχνότερα εάν ιδρώνουμε, βρεχόμαστε ή τριβόμαστε στην άμμο ή στην πετσέτα. Τα παιδιά χρειάζονται υψηλότερους δείκτες και συχνότερη ανανέωση. Υπάρχουν άλλα προϊόντα για το σώμα και άλλα για το πρόσωπο.
Να μην ξεχνάμε: Κανένα αντηλιακό δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται. Όταν κολυμπάμε, το νερό δε μας προστατεύει, όπως δε μας προστατεύει απόλυτα και η συννεφιά.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ