Διψήφιος ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για μία ακόμα ημέρα στην Π.Ε. Ιωαννίνων με 23 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται το απόγευμα της Παρασκευής. Παράλληλα, η περιοχή βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που ανακοίνωσαν κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωναϊό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3.213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 98 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.8%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ακόμα, καταγράφηκε ένας επιπλέον θάνατος, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους και 431 άνθρωποι. Από αυτούς 161 (37.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σημειώνεται πως στην υπόλοιπη Ήπειρο σημειώθηκε μόλις ένα κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας
Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 παρουσίασαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωναϊό» κι ανέφερε ότι ο χάρτης έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του ιστοτόπου covid19.gov.gr. «Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται».
Μάλιστα, θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (στο οποίο βρίσκονται τα Γιάννενα) και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».
Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.
Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.
Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης προσέθεσε ότι η πλατφόρμα είναι φιλική για τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει μπαίνοντας μέσα στο συγκεκριμένο site. Όσον αφορά για μια συγκεκριμένα εφαρμογή για την covid, για την ιχνηλάτηση είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών ψηφιακής πολιτικής. Πρώτα μελετάμε κάτι τεχνικά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που φυσικά το μελετάμε» δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση που του έγινε στην παρουσίαση του χάρτη για την ασφάλεια και προστασία από την λοίμωξη covid-19.
Γ. Μαγιορκίνης: Πιέζεται το σύστημα υγείας
Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις στη χώρα μας και ο αριθμός των διασωληνωμενων ξεπέρασε τους 90 και προσεγγίζει πλέον του 100 πιέζοντας το σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας για την Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.
Αντίθετα σε άλλες περιοχές της χώρας, τόνισε ότι παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων.
Η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική τάση όπως σε άλλες χώρες και γι αυτό χρειάζεται η πιστή εφαρμογή των μέτρων στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιοργκίνης, προσθέτοντας πως χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε σημαντική εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Τα μέτρα για τα Γιάννενα
Ο χάρτης περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η περιοχή. Για τα Γιάννενα που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, μεταξύ άλλων ισχύουν τα εξής:
*Μάσκα
-Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας
-Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό
*Συναθροίσεις
-Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας .
-Έως 9 άτομα με μάσκες
-Τήρηση απόστασης 1.5 μ
-Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών
*Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα
-Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους
-Ένας συνοδός ανά ασθενή
-Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%
*Χώροι Λατρείας
-1 άτομο ανά 15 τ.μ.και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα
*Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)
-Χωρίς ζωντανή μουσική -Μόνο καθήμενοι
-4 άτομα ανά τραπέζι
-Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι
-Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι
-Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
-Κλειστά 00.00-05.00
*Γυμναστήρια
-Υποχρεωτική χρήση Μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση
-Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ
-1 άτομο ανά 15 τμ
-Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
*Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
-1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον
-Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια
-Διευρυμένο ωράριο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ