Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Σωρεία αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο
Τα μέτρα που θα ισχύουν στη διάρκεια των εορτών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, αυτά είναι:
1) Διατήρηση αναστολής λειτουργίας λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click away).
2) Ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από 07:00-21:00, αποκλειστικά με ραντεβού, για αποφυγή συγχρωτισμού, και τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
3) Ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και ανώτατο όριο πελατών τα 4 άτομα για καταστήματα 100 τ.μ. ή ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. 4) Ανοιχτές μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων θα είναι οι εκκλησίες, με όριο έως 9 ατόμων ή έως 25 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στον εορτασμό των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
5) Παραμένει η νυχτερινή απαγόρευση μετακίνησης, στο διάστημα από 22:00 (αντί του έως τώρα 21:00) – 05:00 από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.
6) Παραμένει η αποστολή sms στο 13033 για κάθε αναγκαία μετακίνηση. Ειδικά για τις μετακινήσεις προς καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, το sms θα πρέπει να αποστέλλεται στον αριθμό 2.
7) Παραμένει η υποχρέωση προληπτικής καραντίνας των εισερχομένων από το εξωτερικό στην Ελλάδα από 18 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου, με τη διαφορά ότι από δεκαήμερη, γίνεται τριήμερη.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν κατόπιν εισήγησης των ειδικών, δεδομένου ότι δεν περιορίζονται τα κρούσματα κορωναϊού, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν, «το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό, με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ’ επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Καταστάσεις συνωστισμού όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας» υποστήριξε.
«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – είναι στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται, με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών, και η κατάσταση στη Δυτική Αττική, υπογράμμισε.
Ο κ. Πέτσας ζήτησε εκ νέου αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες, «για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».
Όπως υπενθύμισε, προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτόν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας. Η προσπάθεια αυτή – για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας – είναι εθνική υπόθεση, στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να υποστηρίξει το click away»
«Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον απόηχο των αποφάσεων της κυβέρνησης που θέλουν κλειστό το λιανεμπόριο και λειτουργία με το σύστημα click away.
Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα, συνεχίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Πέτσας κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Απαιτείται όμως να προστατευθεί και η επιχειρηματικότητα, προειδοποιεί.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30%, ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση που γίνεται αυτές τις ημέρες. Άρα, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούνται στην απόλυτη καταστροφή, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία», σημειώνει.
«Μπορεί το σύστημα click away με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα», εξηγεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημήτριου, που άσκησε κριτική στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σημειώνοντας τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας το Επιμελητήριο Ιωαννίνων τόνισε ότι πάνω από όλα και από κάθε άποψη σημασία έχει η προστασία του υπέρτατου αγαθού του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή και αυτό υποστηρίζουμε ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία κυρίως των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω «clickaway» δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως λύσεις των διογκωμένων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επανεξετάσει την λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που ούτε διαθέτουν σελίδες e-shopμε online πληρωμές και ούτε σελίδες τύπου e-shop για τηλεφωνικές παραγγελίες με πώληση στις εισόδους των καταστημάτων.
Αντί να δοθεί η δυνατότητα και στις μικρές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έστω με περιοριστικά μέτρα, προχωρά μόνο σε μια μικρή διόρθωση κυρίως στα καταστήματα e-shop, αγνοώντας ότι η επιχειρηματικότητα λειτουργεί ενιαία και όχι αποσπασματικά στην αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υποχρεώσεις που δεν έχουν ανασταλεί και καλούνται να αποπληρώνουν καθημερινά, επιχειρήσεις με λουκέτα στις εισόδους τους.
Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις για το άνοιγμα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας επισημαίνει τα εξής: «Οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα υποστούν τις συνέπειες του lockdown ενώ, την ίδια ώρα, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου – μαζί με ελάχιστες μικρότερες που έχουν ισχυρή ψηφιακή παρουσία – θα αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων τους είτε αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε συνδυαστικά με την μέθοδο του click away.
Ο κ. Καρανίκας κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, και μία αγορά «δύο ταχυτήτων» και ζητά από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς.
Τα τρία βήματα για το «click away»
Η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier, αναφέρει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό έγγραφό του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:
1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ενώ ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.