Από τις λίγες περιφέρειες με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο – Ποια προϊόντα εξάγουμε και σε ποιες χώρες
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων στην Ήπειρο κατά την πενταετία 2015 – 2019 προέκυψαν από τη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος Εξαγωγέων και τα Επιμελητήρια Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, που είχαν γνωστοποιηθεί στοιχεία για τον κλάδο των εισαγωγών και εξαγωγών για τις περιφέρειες της χώρας, για τη διετία 2018-2019 η Ήπειρος ήταν από λίγες με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή με τις εξαγωγές να είναι περισσότερες από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ήπειρος τη διετία 2018-2019 εμφάνισε μία σημαντική αύξηση κοντά στο 6% των εξαγωγών της, οι οποίες συνολικά άγγιξαν τα 325 εκ. ευρώ, που αποτελεί βέβαια μόλις το 1% του συνόλου των ετήσιων εθνικών εσόδων από τις εξαγωγές.
Ο πρώτος τομέας στον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες εξαγωγές από την Ήπειρο είναι αυτός των τροφίμων και ακολουθούν ο τομέας των χημικών – πλαστικών, των πετρελαιοειδών και των ποτών. Στα τρόφιμα, οι τομείς που οδηγούν τις εξαγωγές από την Ήπειρο είναι τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, οι καρποί και τα φρούτα και έπειτα τα κρέατα, με έμφαση στα πουλερικά και το χοιρινό κρέας.
Ως προς τις χώρες στις οποίες εξάγει η Ήπειρος, πρώτος προορισμός των προϊόντων που εξάγει είναι η Αλβανία και ακολουθούν η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Από την ΠΕ Ιωαννίνων, η μερίδα του λέοντος των εξαγωγικών προϊόντων καταλήγει στην Αλβανία, όπως και από την Άρτα, ενώ από τη Θεσπρωτία ο πρώτος προορισμός είναι η Ιταλία και για την Πρέβεζα η Ολλανδία.
Η εκδήλωση
Στην εκδήλωση, από πλευράς του ΣΕΒΕ, το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Σπύρος Διαμαντίδης, Οικονομικός Επόπτης ΣΕΒΕ, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα σύμπραξης όλων των φορέων προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Περιφέρεια καθώς και στην ανάγκη συνέργειας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, κ. Ιωάννης Γκολομάζος, τόνισε την ανάγκη στροφής στον πρωτογενή τομέα και στην ανάπτυξη του τομέα πιστοποίησης των προϊόντων. Ο κ. Αλέξανδρος Πάσχος, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας έθεσε την παράμετρο της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών που επέφερε η πανδημία καθώς και μία σειρά αναγκαίων παραγόντων προς υλοποίηση αλλά και μια σειρά προτάσεων προς μακροπρόθεσμη ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις δράσεις του Τμήματος εξαγωγών που έχει συστήσει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και στην αναγκαιότητα σύνταξης στρατηγικού σχεδιασμού για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
Ο κ. Ιωάννης Μπούρας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας αναφέρθηκε στους κύριους οικονομικούς άξονες της οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας και στην αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης από την πολιτεία. Σε απόλυτη σύμπνοια, και οι τέσσερις πρόεδροι, τόνισαν τη σημαντικότητα της στελέχωσης των φορέων με ειδικά καταρτισμένο στον τομέα των εξαγωγών ανθρώπινο δυναμικό.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου από τον Γ. Διευθυντή του ΣΕΒΕ, κ. Σπύρο Ιγατιάδη, ο οποίος είχε και το ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης. Τη δομή των υλοποιούμενων προγραμμάτων ανέλυσε η υπεύθυνη για τα προγράμματα κατάρτισης του ΣΕΒΕ, κ. Μαίη Δεμερτζή, η οποία και υπογράμμισε τα επαγγελματικά οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σε αυτά.
Τέλος, κρίσιμη παρέμβαση έκανε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Δια Βίου Μάθησης, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής, κ. Αναστασία Σίμου, η οποία αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο ποιότητας των προϊόντων της Περιφέρειας και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας υποστηρικτικού δικτύου και συνεργειών προκειμένου να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.
Τα δύο νέα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης, τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», αφορούν στους τομείς Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών. Απευθύνονται σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η χρονική διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 120 ώρες και με την ολοκλήρωσή του, κατόπιν εξετάσεων, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίσημη Πιστοποίηση προσόντων / δεξιοτήτων αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα συνολικού ύψους 600,00€.