Με την Ελλάδα να έχει διαχειριστεί ικανοποιητικά μέχρι στιγμής την πανδημία του νέου κορωναϊού και λαμβάνοντας δέσμες μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην εκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί άλλωστε το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας.
Μία βασική αγωνία των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν το τι θα ισχύσει για τα ταξίδια από το εξωτερικό και μια δεύτερη πώς θα λειτουργήσουν τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία. Η πρώτη τουλάχιστον αγωνία περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθώς αποφασίστηκε η ελεύθερη είσοδος ταξιδιωτών από όλες σχεδόν τις χώρες. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, καθώς από αυτά θα κριθεί το πόσες από τις επιχειρήσεις αυτές θα ανεβάσουν τα ρολά τους.
Ο κλάδος των ξενοδοχείων γενικά υποδέχθηκε με θετική διάθεση τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό (π.χ. μείωση ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές – επισιτισμό, πρόσθετα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο. Ο κ. Τάσιος υπογράμμισε όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%.
Αντίστοιχα ο αρμόδιος για τον τουρισμό αντιπεριφερειάρχης στην Ήπειρο Στράτος Ιωάννου σημείωσε πως ο από τις επαφές του οι επαγγελματίες του τουρισμού εκφράζουν ικανοποίηση για τα μέτρα της κυβέρνησης, όμως βρίσκονται ακόμα σε αναβρασμό για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Η εκτίμηση και η αίσθηση που έχουμε από τις καθημερινές μας επαφές με τους επαγγελματίες του χώρου, είναι ότι οι περισσότερες θα ανοίξουν κανονικά. Φαίνεται ότι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δε θα είναι τόσο αυστηρά όσο περιμέναμε στην αρχή και ο ΕΟΔΥ μάλλον θα αποδεχθεί κάποιες από τις προτάσεις του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουν να γνωρίζουν κι οι ίδιοι, ότι θα είναι σαν να ξεκινούν από το μηδέν και ότι τουλάχιστον η φετινή σεζόν δε θα έχει καμία απολύτως σχέση με όλες τις προηγούμενες», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Ελπίδες για ειδικές συμφωνίες για την Ήπειρο
Αναφορικά με το σκεπτικό της κυβέρνησης, στην παρούσα χρονική στιγμή είναι αφενός η ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, με την ενίσχυση και του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, κυρίως όμως η προσέλκυση επισκεπτών από χώρες που παρουσιάζουν θετικά επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, οι χώρες των Βαλκανίων, ακόμη όμως και χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία. Σε επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Τουρισμού η Περιφέρεια Ηπείρου να προτείνει ειδικά για την Ήπειρο την εξέταση διακρατικών και επιμέρους συμφωνιών της Ελλάδας με χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία που επίσης έχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και επιπλέον είναι αγορές που έχουν έντονη παρουσία στην Ήπειρο και στα παράλια και στον ορεινό όγκο τα τελευταία χρόνια.
Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης
Τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ανέπτυξε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.
Όπως είπε, πρώτος στόχος είναι «να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε από μια χρονιά που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρείτο χαμένη για τον τουρισμό μας».
Ο δεύτερος στόχος, είναι η στήριξη των εργαζομένων, η διατήρηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας μέσα από την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους και τη μείωση του ορίου των ενσήμων για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας.
Ως τρίτο στόχο ο κ. Κόνσολας έθεσε την ενίσχυση των επιχειρήσεων με την παροχή ρευστότητας μέσα από δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου και την ένταξη τους στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Η ζωή και ο τουρισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματήσουν. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, χωρίς να υποκύπτουμε στο φόβο αλλά λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα» διαβεβαίωσε.
Εκτίμησε ακόμη πως η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Παράλληλα στους επισκέπτες της χώρας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ενώ θα υπάρξει ενίσχυση και προετοιμασία των δομών υγείας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς με την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι είναι έτοιμα δύο ακόμα νομοσχέδια: Το πρώτο αφορά στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ – όπως είπε – στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας και το δεύτερο στη διαμόρφωση των συνθηκών για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του υπουργείου σε πολυδύναμα κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής
Πολυσύνθετος γρίφος η φετινή σεζόν
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.
Όπως επισήμανε, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες, «πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.».
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Βασιλικό, «η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος, που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε ότι σε αυτή την πιο δύσκολη, ιστορικά στιγμή για τα ελληνικά ξενοδοχεία, «είναι που πρέπει να επιδείξουμε σθένος, να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να εργαστούμε όλοι μαζί, ακόμη πιο εντατικά, για να κερδίσουμε την επόμενη σεζόν και να χτίσουμε το αύριο του τουρισμού, αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες παθογένειες που ακόμα υφίσταται ο κλάδος».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ