Το «τέρας» της ακρίβειας, συνεχίζει να «γονατίζει» τα νοικοκυριά και να «ροκανίζει» τους – έτσι κι αλλιώς χαμηλούς – μισθούς.
Τα νούμερα δεν συμφωνούν με τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι τις πρόσφατες εξαγγελίες που έγιναν στα πλαίσια της ΔΕΘ. Κάθε άλλο!
Η ακρίβεια στα τρόφιμα χτυπά όλα τα νοικοκυριά και η μείωση στην κατανάλωση καταγράφεται σε όλους τους κλάδους.
Ο Γρηγόρης Κονταξής πρόεδρος του Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων ρωτήθηκε για την κατανάλωση στο κρέας για να εξηγήσει ότι κάθε χρόνο αυτή την περίοδο παρουσιάζεται μια κάμψη στην αγορά κρέατος. «Τα καταστήματά μας έχουν πελατεία. Ωστόσο κάθε χρόνο τέτοια εποχή βλέπουμε μια συγκράτηση από πλευράς των καταναλωτών. Το άνοιγμα των σχολείων, η αύξηση των εξόδων μιας τυπικής μέσης οικογένειας και φυσικά οι παράγοντες της ακρίβειας οδηγούν σε παροδική μείωση της κατανάλωσης του κρέατος», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κονταξής που συμπληρώνει ότι «ευτυχώς αυτή η περίοδος δεν διαρκεί για πολύ».
Το μοσχάρι σε προτεραιότητα
Οι καταναλωτές προσπαθούν να μην λείπει τίποτα από το τραπέζι αλλά από την άλλη οι τιμές δεν επιτρέπουν υπερβολές. Το μοσχάρι είναι εκείνο που κυρίως προτιμούν οι νοικοκυρές καθώς με τον κιμά μπορούν να κάνουν πολλά φαγητά και να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας «το μοσχάρι είναι αυτό που κατά κύριο λόγο μπαίνει στην διατροφή. Μπορούν να κάνουν περισσότερα του ενός φαγητά και να υπάρχει και ποιότητα και ποικιλία».
Τα δεφτέρια…
Όσο για την ακρίβεια και την δυσκολία; «…Τα δεφτέρια υπάρχουν και δεν γίνεται κι αλλιώς. Τα δικά μας τα μαγαζιά είναι συνοικιακά συνήθως. Γνωρίζουμε τους πάντες και μας ξέρουν και εκείνοι. Ο πελάτης μπορεί να δυσκολευτεί και εμείς θα βοηθήσουμε», απαντά ο κ. Κονταξής αποτυπώνοντας την ζοφερή πραγματικότητα για δεκάδες πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.