«Πράσινη» ολόκληρη η Ελλάδα ως προς τη θετικότητα
Καλύτερη είναι η επιδημιολογική εικόνα του κορωναϊού στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Το ECDC ανανεώνει τα δεδομένα του κορωναϊού για όλη την Ευρώπη, αναφορικά με τα νέα κρούσματα κορωναϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά.
Στον χάρτη, που παρουσιάζει συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα από την πανδημία του κορωναϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο οποίος ανανεώθηκε χθες Πέμπτη, η Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αν και ωστόσο προκύπτει ότι και η Ήπειρος έγινε από πράσινη περιοχή, κίτρινη. Με «πράσινο» (δηλαδή, ποσοστό θετικότητας μικρότερο του 4% και αριθμός νέων κρουσμάτων μικρότερος των 25 ανά 100.000 πληθυσμού) αποτυπώνονται μόνο τα νησιά του Ιονίου. Πράσινη επίσης είναι μία βόρεια περιοχή της Νορβηγίας και η Ισλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι στον χάρτη έχει προστεθεί το σκούρο κόκκινο χρώμα για τις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο ώστε να υποδειχθεί που ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το σκούρο κόκκινο ισχύει για μια περιοχή όπου το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών υπερβαίνει τα 500 ανά 100.000 άτομα.
Την περασμένη εβδομάδα στο κίτρινο και πιο ασφαλές χρώμα βρισκόταν και κομμάτι της Στερεάς Ελλάδα και της Πελοποννήσου, οι οποίες όμως είναι πάλι «πορτοκαλί».
Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης σύμφωνα με τους χάρτες, βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.
Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας
Παρά ταύτα, στον χάρτη θετικότητας, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές που έχουν «πράσινες» περιοχές.
Αυτό αποτυπώνεται μετά από εξέταση των δεδομένων που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας των δυο τελευταίων εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σχετικώς ασφαλέστερη από την υπόλοιπη ΕΕ.
Σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται ολόκληρη στο «πράσινο» την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.