Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στις Δομές Προσφύγων από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στις Δομές Προσφύγων από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ζητώντας άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα, αλλά και καταβολή των επιπλέον αποδοχών τους κάθε μήνα.
Πρόκειται για αποδοχές που θεσπίστηκαν τον Οκτώβριο του 2019, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξισωθεί η μισθοδοσία του λοιπού προσωπικού των δομών με αυτή των ιατρών, στους οποίους νωρίτερα είχαν δοθεί οικονομικά κίνητρα για να συμμετέχουν στην προκήρυξη.
Ωστόσο, από τον περασμένο Δεκέμβριο οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 40%, όπως καταγγέλλουν, και μάλιστα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί. «Μάθαμε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με εντολή αναπληρωτή υπουργού, έδωσε γνωμοδότηση περί καταβολής “άπαξ” των επιπλέον αποδοχών, χωρίς βέβαια το όνομα του εν λόγω προσώπου να βρίσκεται οπουδήποτε στο έγγραφο. Καθώς πλέον βρισκόμασταν στη μέση του καλοκαιριού και με εννέα μήνες μη καταβληθέντων αποδοχών, η εργοδοσία επιχείρησε να αλλάξει το αφήγημά της, προκειμένου να κρατήσει το προσωπικό εν μέσω νέου κύματος προσφυγικών ροών.
Ήταν τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά από τη Διοίκηση ότι ο κ. Σκυλακάκης ήταν εκείνος που δεν ήθελε να δώσει τις δεδουλευμένες επιπλέον αποδοχές και μας πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς να κινηθούμε όπως νομίζουμε, ακόμα και να τις διεκδικήσουμε νομικά! Όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση προς εμάς τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να συνθέσουμε το πάζλ του τι μέλλει γενέσθαι μέσα από προσωπικές επαφές μιας και σε κάθε μας επίσημη όχληση το μόνο που εισπράτταμε ήταν σιωπή. Δεν πρόλαβε να μπει καλά-καλά ο Σεπτέμβρης και ενώ ξεκινούσαμε τις απαραίτητες συλλογικές νομικές κινήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών νόμιζε ότι μπορεί να μας πιάσει στον ύπνο.
Έτσι, στο άρθρο 162 του προς ψήφιση πολυνομοσχεδίου – σκούπα διαβάζουμε τα γνωστά περί άπαξ καταβολής των επιπλέον αποδοχών (εν είδει φιλοδωρήματος) και ότι σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης εντός έτους επιστρέφεται ποσοστιαία ως αχρεωστήτως καταβληθέν», αναφέρουν, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου, καθώς τα προγράμματα Philos, στα οποία εργάζονται, λειτουργούν για περισσότερο από πέντε έτη και το τρέχον για περισσότερο από τρία, όπως και την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 162 από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη.