Καθυστέρηση στην ενημέρωση αλλά και τεράστιος φόρτος τα εμπόδια της αστυνομίας
Προβληματικό είναι το σύστημα που ακολουθείται σχετικά με τον έλεγχο των κρουσμάτων κορωναϊού που εντοπίζονται στα σύνορα με την Αλβανία μέσω των rapid test του ΕΟΔΥ, καθώς η Αστυνομία, που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχό τους για το αν τηρούν την προβλεπόμενη καραντίνα, δεν ενημερώνεται εγκαίρως.
Τα κενά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σύστημα εντοπίζονται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τον εντοπισμό του θετικού δείγματος στην Κακαβιά, μέχρι την ενημέρωση των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων για τα στοιχεία του ατόμου που πρέπει να μπει σε καραντίνα και να ελέγχεται εάν τηρεί την υποχρέωση αυτή, όπως και οι τυχόν στενές επαφές του.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μόλις ημέρες συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο Καλπάκι, ο ένας εκ των οποίων είχε βρεθεί την προηγούμενη ημέρα θετικός στον ιό, στα rapid tests στην Κακαβιά, όμως δεν ακολούθησε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού.
Χιλιάδες τα κρούσματα που πρέπει να ελεγχθούν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, πηγές προσκείμενες στην ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν, ότι η ενημέρωση αυτή από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία που είναι εγκατεστημένη στην Κακαβιά γίνεται ανά διαστήματα και όχι καθημερινά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το έγγραφο με τα στοιχεία των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί αποστέλλεται με e-mail στις Γεν. Αστυνομικές Διευθύνσεις, αναγράφοντας τα στοιχεία του ατόμου που βρέθηκε θετικός, τα στοιχεία που έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής στην Ελλάδα και τα στοιχεία των στενών του επαφών.
Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις στη συνέχεια είναι αρμόδιες και υπεύθυνες να ελέγχουν εάν οι θετικοί στον ιό τηρούν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει ωστόσο ένα κενό διάστημα κάποιων ημερών, που άλλες φορές είναι τρεις και άλλες πολλές περισσότερες ημέρες, στο οποίο δε γίνεται κανένας έλεγχος των ατόμων, γιατί τα στοιχεία τους δεν φτάνουν έγκαιρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Ένα από τα έγγραφα που έχει αποσταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ΕΛ.ΑΣ, όχι μόνον από την Κακαβιά, αλλά στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από την Αλβανία, αναφέρει τα στοιχεία …. 6.000 ενεργών κρουσμάτων που πρέπει να ελεγχθούν για την τήρηση της καραντίνας και 90.000 στενών επαφών τους! Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν οποιοσδήποτε, ότι ο έλεγχος είναι σχεδόν αδύνατος ή ακόμη κι αν θεωρηθεί εφικτός, τότε το διάστημα που μεσολαβεί από τον εντοπισμό του κρούσματος μέχρι την αποστολή των στοιχείων που έχει δηλώσει, είναι ικανό, να υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα, με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου, στις τοπικές κοινωνίες.
Για τοπικές κοινωνίες όμως, όπως των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου, αλλά και για άλλες στη χώρα, που τα έχουν πάει περίφημα στην αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού, τέτοιου είδους κενά λειτουργούν ως «πισώπλατες μαχαιριές» και για τους πολίτες αλλά και για τους υγειονομικούς φορείς, που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον αόρατο εχθρό του covid-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, κατόπιν έντονων επισημάνσεων για τα κενά αυτά διαστήματα προς την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ μόλις την Τρίτη, ελήφθη η απόφαση για την τήρηση ενός διαφορετικού πρωτοκόλλου, μόνο για τα θετικά rapid tests στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε η ενημέρωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να γίνεται σε άμεσο χρόνο, και ο έλεγχος της τήρησης της καραντίνας να ξεκινά από την ίδια ημέρα, χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.