Τρικούβερτος καβγάς στήθηκε στην διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση της Περιφερειακής επιτροπής.
Πρωταγωνιστές σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες με τους τόνους να ανεβαίνουν και τις φωνές να ακούγονται σε όλους τους ορόφους του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε υψηλούς τόνους διαφώνησαν για το θέμα των τεχνικών εκθέσεων που συνοδεύουν απευθείας αναθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πρέντζα όλες των 24.800 ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί εντάσεις το συγκεκριμένο θέμα. Ο περιφερειάρχης κάλεσε τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Κωνσταντίνο Έξαρχο να απαντήσει στη «βροχή» ερωτημάτων που του τέθηκαν από τον κ. Πρέντζα.
Η ένταση μεταξύ Καχριμάνη και Πρέντζα ήταν κλιμακούμενη με τον πρώτο μάλιστα να ζητά την αποπομπή του από την αίθουσα.
Αντιπαράθεση του κ. Καχριμάνη και με τον επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρο Γεωργόπουλο που αντέδρασε και ζήτησε από τον περιφερειάρχη να χαμηλώσει και τον τόνο της φωνής και να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς.
Στον καβγά και ο κ. Ψαθάς αφού είπε ότι ο κ. Γεωργόπουλος δεν συμμετέχει στην επιτροπή και άρα δεν έχει δικαίωμα ερωτήσεων και τοποθετήσεων.
Ο περιφερειάρχης υπερασπίστηκε την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων «…κάνουμε αυτά που λέει ο νόμος» είπε καλώντας τον κ. Πρέντζα να απευθυνθεί στην εισαγγελία εάν διαφωνεί.
Τέλος του 2025 η μελέτη για την παράκαμψη Φιλιππιάδας
Το θέμα της ανάθεσης σε τεχνικό σύμβουλο της ωρίμανσης των μελετών του τμήματος της παράκαμψης Φιλιππιάδας- Στεφάνη, την ολοκλήρωση των οποίων ο κ. Καχριμάνης οριοθέτησε στο τέλος του ’25, συζήτησε η περιφερειακή επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της.
Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα δύσκολο έργο ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στο Υπουργείο και στους μελετητές του έργου.
«…είναι πολύ δύσκολο έργο αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν κρύβεται από τα δύσκολα. Δεν τα κάνουν αυτά τα έργα άλλες περιφέρειες της χώρας. Υπάρχουν μηχανικοί που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες προτάσεις», είπε εξηγώντας ότι είναι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και θα κάνουν ό,τι μπορούν «….υπάρχουν και οροφές» συμπλήρωσε.
Αναφορά έκανε και στο θανατηφόρο ατύχημα της Κυριακής στην Φιλιππιάδα σπεύδοντας να πει πως «τα έργα εντός του αστικού ιστού είναι δικαιοδοσία του δήμου». Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλούμε για την εθνική οδό που διασχίζει την πόλη της Φιλιππιάδας.
Ο Γιάννης Στέφος επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» ζήτησε από τον Περιφερειάρχη χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών και την δημοπράτηση του δρόμου. Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025.
Ο Στέφανος Ζούμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό έργο.
Ο Γιώργος Πρέντζας επικεφαλής της ΛΑΣΥ ανέφερε ότι υπήρχε αίτημα των κατοίκων για κόμβο στην περιοχή κάτι που δεν έγινε δεκτό ποτέ!
Τι αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.
Σκοπός του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό είναι ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
Άλλες γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής:
– «Ε.Π.Ο αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 11.700 σε 25560 πατρογονικών ορνίθων, στη θέση «Κορδολόια» στην Τ.Κ. Μουζακαίων, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό προϋποθέσεις ομόφωνη θετική γνωμοδότηση)
– «Εγκατάσταση χοιροτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 4.800 χοίρων πάχυνσης (άνω των 30 Kg), με υδρογεώτρηση, στη θέση «Γιούρτι» Τ.Κ. Πέτρας, Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση)
– «Μετατόπιση και επέκταση υφιστάμενης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από 19,98 σε 40 στρέμματα. Με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 500 σε 650 τόνους / έτος και εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση των χερσαίων συνοδών υποδομών αυτής εντός δημόσιας δασικής έκτασης και εντός της ζώνης παραλίας και αναδιατύπωση των χερσαίων συνοδών υποδομών αυτής εντός της ζώνης αιγιαλού και εντός θαλάσσιας έκτασης, στη θέση Κάτω Ορλιάς, Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, εντός της ζώνης Α της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ. στις θαλάσσιες περιοχές της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση)
– «Μετατόπιση και επέκταση υφιστάμενης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας ΜΘΙ από 37,50 σε 50 στρέμματα, με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 550 σε 775 τόνους/ έτος και εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων, καθώς και αναδιαμόρφωση των χερσαίων εγκαταστάσεων και υποδομών εντός της δημόσιας δασικής έκτασης, εντός της ζώνης παραλίας, της ζώνης αιγιαλού και θαλάσσιας έκτασης, στη θέση «Χασομέρι», Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, εντός της ζώνης Α της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ. Θεσπρωτίας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση)
– «Επέκταση υφιστάμενης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από 20 σε 40 στρέμματα, με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας, παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων της, αδειοδότηση των χερσαίων υποδομών αυτής και χορήγηση έγκρισης επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση, στη θέση «Όρμος Βάλτου», Δήμου Ηγουμενίτσας, εντός της ζώνης Γ της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ. στις θαλάσσιες περιοχές της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση)
– «Περιβαλλοντική αδειοδότηση της 3 λειτουργίας του υφιστάμενου Εμπορικού Κέντρου Ιωαννίνων, στη θέση «Επισκοπή» στο 13ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας, Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου Δήμου Δωδώνης Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση)
– «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο στις Αμυγδαλιές (ΜΥΗΕ), ισχύος 0,94 MW στην Τ.Κ. Ανατολικής, Δ.Ε. Παμβώτιδας του Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου (υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση)
– «Μονάδα αναερόβιας χώνευσης αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου και οργανικ»ού λιπάσματος, στην Τ.Κ. Νεοχωρίου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση)
– «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -θερμότητας με καύση βιοαερίου, που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999 kWel, στην Τ.Κ. Νεοχωρίου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση)
Ως προς το περιεχόμενο των Μ.Π.Ε. για τη λειτουργία δύο σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (στη θέση ΟΔΟΣ 5- Ο.Τ. 5 και στη θέση ΟΔΟΣ 6- Ο.Τ. 5) η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά με τις προϋποθέσεις – όπως αυτές τέθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου – της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της εφαρμογής των μέτρων μείωσης των εκπομπών ρύπων και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ