Oι κάτοικοι καταγγέλλουν «στοχοποίηση» του χωριού, αλλά και των δραστηριοτήτων τους με συνεχείς καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων
Υπόμνημα με αποδέκτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αλλά και τοπικούς φορείς απέστειλαν 22 κάτοικοι του Πάπιγκου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κάτοικοι καταγγέλλουν «στοχοποίηση» του χωριού, αλλά και των δραστηριοτήτων τους με συνεχείς καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όπως σημειώνουν: «μέχρι τότε ουδόλως είχαν ασχοληθεί με το Πάπιγκο και τις δραστηριότητες των κατοίκων του».
Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως οι συνεχείς καταγγελίες έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεχόμενη παρενόχλησή τους: «σε μια προσπάθεια ανακάλυψης δήθεν παρανόμων οικοδομικών, επαγγελματικών αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων μας , στο όνομα της φερόμενης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου το οποίο προφανώς δεν περιορίζεται στην περιοχή Βίκου – Αώου, αλλά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Πίνδου, με την οποία όμως κανείς δεν ασχολείται με τις δραστηριότητες στις λοιπές περιοχές», σημειώνουν και συμπληρώνουν διερωτώμενοι: «για ποιο λόγο όλο το «ενδιαφέρον» όλο το ενδιαφέρον των οργανώσεων αυτών έχει πέσει μόνο στο Πάπιγκο και δεν επιδεικνύεται κανένα ενδιαφέρον για τις λοιπές περιοχές που επίσης αποτελούν τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλους».
Παράλληλα, τονίζουν πως όσοι υπογράφουν το συγκεκριμένο υπόμνημα: «δεν είμαστε τουρίστες, ούτε περιστασιακοί επισκέπτες του Παπίγκου, ούτε ζούμε από την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την « προστασία της φύσης». Είμαστε άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και αγαπάμε τον τόπο μας περισσότερο από τον καθένα τρίτο.
Τόπος είναι ο άνθρωπος. Και αν αυτός ο τόπος υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει από τους περιηγητές, τους περιστασιακώς ενδιαφερόμενους, ή τους περιβαλλοντολόγους και οικολόγους των αστικών κέντρων, στα οποία ζουν και εργάζονται απολαμβάνοντας τα αγαθά και τις ανέσεις αυτών, αλλά από εμάς που έχουμε ποτίσει την κάθε πέτρα, το κάθε γκαλντερίμι και το κάθε μονοπάτι του Πάπιγκου με τον ιδρώτα μας. Από εμάς που ζούμε το χειμώνα στους μείον είκοσι βαθμούς, που κάποιες ημέρες δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιες ημέρες το χειμώνα είμαστε αποκλεισμένοι από το χιόνι, αλλά επιμένουμε να ζούμε με τις οικογένειές μας στο Πάπιγκο και όχι στα Ιωάννινα, ή σε άλλα μεγαλύτερα αστικά κέντρα», τονίζουν.
Μέσα από μια μακροσκελή παράθεση πληροφοριών υποστηρίζουν πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2005 με την οποία έγινε ο χαρακτηρισμός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και καθορίστηκαν οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, οι όροι δόμησης κλπ. δεν αρκούν και ότι θα έπρεπε ήδη να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, εδώ και πολλά χρόνια.
«Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα Προεδρικό Διάταγμα περί καθορισμού του τρόπου διοίκησης και διαχείρισης του εθνικού πάρκου το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ ως καθολικού διαδόχου του πρώην Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου» σημειώνουν. Και προσθέτουν ότι ολόκληρο το σύστημα της ΚΥΑ του 2005 «παραμένει συνολικώς ανενεργό και συνεπώς ουδεμία απολύτως νόμιμη απαγόρευση δύναται να υφίσταται εις βάρος μας» και κατηγορούν δε τον ΟΦΥΠΕΚΑ ότι «επιδιώκει τη σαλαμοποίηση» της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Παράλληλα, κατηγορούν τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την πολιτεία, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι έχουν αδρανήσει όσον αφορά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ κλείνουν το υπόμνημά τους ζητώντας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Μέχρι να γίνει αυτό, ζητούν «την αποχή από κάθε ενέργεια με την οποία διαταράσσεται η κοινωνική και η οικονομική μας δραστηριότητα και ζωή».
Τέλος, το υπόμνημα των 22 κατοίκων και μη απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου, τον πρόεδρο της Κοινότητας και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».