«Καταιγίδα» πλειστηριασμών αναμένεται μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής τους, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Εν μέσω της έξαρσης του κορωναϊού και του δεύτερου lockdown η κυβέρνηση ανέστειλε τους πλειστηριασμούς αλλά μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα…. θα ξεκινήσει εκ νέου η αγωνία για χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων.
Η κίνηση αναστολής των πλειστηριασμών αποτέλεσε προς στιγμήν «σωσίβιο» για εκατοντάδες δανειολήπτες και οφειλέτες, σύμφωνα με τον δικηγόρο Χάρη Λαζάνη που χειρίζεται πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο γραφείο του.
Η απόφαση για αναστολή των πλειστηριασμών ενισχύει την «ομπρέλα» προστασίας της κυβέρνησης με το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο το κράτος επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, τα δάνεια που έχουν ως προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εξετάζουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων.
Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες καταλήγουν στις ίδιες. Με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο στοκ περί τα 30.000 ακίνητα. Στόχος των τραπεζών, προ κορωναϊού, ήταν να γίνουν 20.000-25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στο 2020. Άρα και υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, αναμένεται το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να «ανεβάσουν ταχύτητες», προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται τον στόχο τους.
Ο κ. Λαζάνης ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Όπως τονίζει έχει μεγάλη διαφορά να λέμε ότι κάποιος δεν πληρώνει ενώ έχει χρήματα και άλλο δεν πληρώνει γιατί δεν έχει και αυτή τη διαφορά οφείλει η κυβέρνηση να την επανεξετάσει: «Στόχος άλλωστε του νόμου πρέπει να είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης σε ένα πολίτη…» τονίζει, θέλοντας να δείξει πως θα πρέπει να υπάρξει κοινωνικό πρόσωπο από πλευράς του επιτελείου της κυβέρνησης σε όσους πραγματικά αδυνατούν εξαιτίας άλλων προβλημάτων να πληρώσουν τις οφειλές τους.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ