Ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατεύθυνση των συζητήσεων που έχουν αρχίσει το 2013 από την Περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ.
Την επισήμανση αυτή έκανε σε χθεσινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου κάποιοι μπερδεύονται, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως δεν είναι όλες οι εταιρείες ίδιες, ότι δηλαδή η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΠΑ, η ΔΕΣΦΑ δεν είναι ένα πράγμα».
Ο κ. Καχριμάνης συνεχίζοντας είπε πως η εταιρεία ΔΕΠΑ έχει τον αγωγό Poseidon, για τον οποίο υπάρχει η παλιά μελέτη που διέρχεται από την Ήπειρο και φτάνει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. «Ήδη σε αυτόν τον τομέα γίνονται απαλλοτριώσεις. Αυτό το δίκτυο ουδέποτε ακυρώθηκε», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Θωμάς, σε πρόσφατη επικοινωνία τους, τον διαβεβαίωσε ότι τα 150 χλμ (για την ανάπτυξη δικτύου καταναλωτών) είναι στο πρόγραμμα της ΔΕΠΑ για το 2021-2025. «Όλες οι Περιφέρειες- συνέχισε- είχαμε προτείνει από 21 εκ. ευρώ για να γίνει επέκταση του φυσικού αερίου στην κάθε περιοχή. Και μην κοιτάτε σε εμάς που δεν υπάρχει αγωγός υψηλής πίεσης. Πάτε στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Και δυστυχώς μας είπανε από τη ΔΕΠΑ ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν και τώρα ανακοίνωσαν ότι τα 150 χλμ θα είναι από δικούς τους πόρους και δανειοδότηση. Βλέπω ότι αυτές οι εταιρείες και το υπουργείο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί ασχολούνται και λένε ότι είμαστε εκτός των πλάνων του φυσικού αερίου, όταν εμείς έχουμε και γραπτή πρόταση με 21 εκ ευρώ για τα 150 χλμ του δικτύου καταναλωτών. Ο καθένας αρπάζει μια σημαία ευκαιρίας και βγαίνει να πει κουβέντες. Είμαστε από κοντά σε αυτό το θέμα και δεν μπερδεύουμε τον ρόλο μεταξύ των εταιρειών που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο».
Γνωστοποίησε επίσης πώς η εταιρεία ΔΕΣΦΑ με γραπτή απάντησή της σε όσα λέγονται αυτές τις ημέρες, αναφέρει πως θα ασχοληθεί κυρίως με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλουπόλεως.
Η σύγχυση προκλήθηκε από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΕΣΦΣ για την απένταξη του τμήματος Κομοτηνή – Ηγουμενίτσα για τον αγωγό φυσικού αερίου, που δημιούργησε την εντύπωση ότι η Ήπειρος μένει οριστικά εκτός του χάρτη του φυσικού αερίου για την επόμενη δεκαετία. Από την άλλη όμως, η ανακοίνωση – διευκρίνιση του ΔΕΣΦΑ για την κανονική και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίηση του δικτύου που θα συνδέσει τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου και καταναλωτές νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα, μέχρι το 2024, σε συνδυασμό με τις απαλλοτριώσεις που ήδη γίνονται σε περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός Poseidon, δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ανέφερε και τα εξής: «Εμείς κατά καιρούς από το 2018 έχουμε προτείνει διάφορα πράγματα που μπορεί να γίνουν στην περιοχή μας. Μιλούσαμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα προμηθεύονται οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Αυτό δεν κόπηκε ποτέ. Αν μελλοντικά περάσει αγωγός υψηλής πίεσης, όπως είναι ο Poseidon, τότε θα συνδεθούν και δεν θα υπάρχει το υγροποιημένο αέριο».
Ενημέρωση στους βουλευτές
Συνάντηση εργασίας είχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και τον Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η έλευση του φυσικού αερίου στο Νομό Ιωαννίνων και η προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους υπουργούς για το χρονοδιάγραμμα της έλευσης του φυσικού αερίου στα Ιωάννινα σύμφωνα με το οποίο έως το 2024 η ΔΕΔΑ θα κατασκευάσει δίκτυο 150 km στην Ήπειρο, υπερδιπλάσιο του αρχικού σχεδιασμού με εξασφαλισμένη πλήρη χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 22,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, οι βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία των Γιαννιωτών για το ευαίσθητο οικοσύστημα της Παμβώτιδας καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με τις εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, την αξιοποίηση και την προστασία τους.