Νέα απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα σημειώθηκε την Τρίτη καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι νέοι ασθενείς είναι 416 και οι νεκροί πέντε περισσότεροι. Τα 55 από τα κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα νέα κρούσματα τα 8 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και ακόμη 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56,1% άνδρες. Τα 2.898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.479 (41,3%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς, η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, οι 19 (24,1%) είναι γυναίκες. To 88,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αντιθέτως, 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Με τους πέντε νέους καταγεγραμμένους θανάτους, τα θύματα είναι πλέον 388 συνολικά στη χώρα, οι 143 (36,9%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ν. Χαρδαλιάς: Η κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό
Για «σημαντική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης.
Τόνισε δε εκ νέου πως «το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».
Θα ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «έχουμε κερδίσει χρόνο, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, είναι καθημερινός, δύσκολος».
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από χώρες ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.
Ενημέρωσε δε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία για την καραντίνα ασυμπτωματικών ασθενών που τώρα φιλοξενούνται σε νοσοκομεία, με στόχο αυτά να αποσυμφορηθούν.
Για την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία πανελλαδικά. Όπως είπε, 93 από αυτά τα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.
Σχετικά με τον δήμο Ευρώτα Λακωνίας, έκανε γνωστό πως στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς, και όχι μόνο, εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, με βάση τα στοιχεία έως και την περασμένη Κυριακή, ενεργά στην Ελλάδα είναι τώρα 5.379 κρούσματα. Άλλοι 9.793 ασθενείς ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 1.893 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.
Όπως συνέχισε, 1.405 είναι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από 1ης Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν γίνει 569.212 στοχευμένα τεστ Covid-19.
Στο ίδιο διάστημα, για την τήρηση των μέτρων έγιναν 352.640 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν 12.814 παραβάσεις, ποσοστό 3,6%. Επιβλήθηκαν 13.991 πρόστιμα, συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικά 4.290 ημερών για μη σωστή αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και 444 ημερών για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 101 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα, συνολικού ύψους 92.000 ευρώ.
Τέλος, ελέγχθηκαν και 11 σχολεία, όπου δεν διαπιστώθηκε παράβαση.
Γ. Μαγιορκίνης: Προβληματίζει η ένταση του 2ου κύματος της πανδημίας
Η ένταση του 2ου κύματος προβληματίζει τους επιστήμονες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση των Υγειονομικών συντακτών.
Όπως είπε, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές γειτονιές μέσω των γρήγορων τεστ. «Από τα 574 που έγιναν στην πλατεία Κουμουνδούρου την Τρίτη, τα 23 ήταν θετικά και οι 6 ήταν Έλληνες ενώ 17 ήταν αλλοδαποί.
Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι περίπου 120 εκατ. γρήγορων τεστ πρόκειται να διατεθούν άμεσα για τη μείωση της διασποράς σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά με τη συρροή στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» όλα τα τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος βγήκαν αρνητικά και στις τρεις εξετάσεις που διεξήχθησαν καθώς και στις στενές επαφές αυτών. Ενώ εξετάστηκαν και επιφάνειες του πλοίου. Τα πρώτα τεστ βρέθηκαν λανθασμένα οριακά θετικά στον έλεγχο σύμφωνα με τον καθηγητή.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer είπε ότι δείχνει να είναι αποτελεσματικό και αν καταφέρει να τελειώσει την τελευταία φάση μέσα στον Οκτώβριο, το Νοέμβριο θα είναι έτοιμο προς διάθεση μέσα στο 2020 με πολλά εκατομμύρια δόσεις.
Η γεωγραφική κατανομή
Η γεωγραφική τους κατανομή των 416 κρουσμάτων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι η ακόλουθη:
Δηλώθηκαν 416 επιπλέον κρούσματα. Από τα 355 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα:
–61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
–2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.