Παραμένει η αγωνία των επιχειρηματιών και ο φόβος για μαζικά λουκέτα
Ως μια σημαντική βάση για τα ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κρίνουν τα 330 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις εστίασης οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Αν και τα επιμέρους κριτήρια για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν έχουν εξειδικευτεί πλήρως, οι επαγγελματίες της εστίασης εμφανίζονται ικανοποιημένοι.
Για ένα πακέτο μέτρων στήριξης που το είχε ανάγκη ο κλάδος και το είχαν ζητήσει οι επιχειρήσεις, για την αγορά των πρώτων υλών ώστε να ξεκινήσει σταδιακά τη λειτουργία τους έκανε λόγο ο Χρ. Τάτσης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του ITV.
Αφού σημείωσε πως τα στοιχεία για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς μπορεί τελικά μόλις το 40% των επιχειρήσεων εστίασης να επανεκκινήσει, πρόσθεσε, πως το πακέτο μέτρων ικανοποιεί σε αυτή τη φάση τον κλάδο, αλλά θα πρέπει να περιμένουν όλοι τις εξειδικεύσεις του και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και συμμετοχής.
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, λόγω της πανδημίας. Υπολογίζουμε, ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν και πάλι γι’ αυτό ζητούμε να συνεχιστεί η στήριξη και με επιπλέον μέτρα, που θα βοηθήσουν να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Τάτσης.
Αναφορικά όμως με την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της εστίασης, αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά είναι πιθανό, όπως ανέφερε ο κ. Τάτσης, το άνοιγμα αυτό να γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Υπόμνημα με προτεινόμενα μέτρα
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στη συνάντηση της Πέμπτης υπέβαλε ένα αναλυτικό υπόμνημα προτεινόμενων μέτρων του κλάδου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-Στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο (επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας).
-Επιδότηση του ενοικίου το επόμενο εξάμηνο – παράταση των μισθώσεων που λήγουν για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας.
-Μείωση των ενοικίων κατά 50% για ακίνητα ή αιγιαλούς που μισθώνονται από Ν.Π.Δ.Δ. – Ο.Τ.Α – Ν.Π.Ι.Δ κλπ.
-Απαλλαγή με νομοθετική ρύθμιση (χωρίς αναγκαία απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων) από τέλη ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας – τέλη κατάληψης πεζοδρομίων – πλατειών. (Η νομοθετική ρύθμιση της Π.Ν.Π 20.3.2020 έχει εφαρμοστεί με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων σε λιγότερους από 100 Δήμους σε σύνολο 332).
Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών μέχρι 31/12/21.
-Απαλλαγή από τον Δημοτικό φόρο 0,5% και 5% μέχρι 31/12/21.
-Κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων.
-Επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία (για όσες επιχειρήσεις τις απώλεσαν).