Με γρήγορα βήματα κινούνται οι διαδικασίες που θα κάνουν πραγματικότητα ένα από τα πιο παλιά επενδυτικά σχέδια διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο λόγος για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGI – Poseidon που διασχίζει εδάφη της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, για να συνδεθεί υποθαλάσσια με την Ιταλία. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται πως το έργο θα είναι πλήρως αδειοδοτημένο.
Το χερσαίο τμήμα του αγωγού μήκους 760 χλμ. ξεκινάει από τον υποσταθμό στους Κήπους, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και οδεύει δυτικά μέσω των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα και ολοκληρώνεται στο Φλωροβούνι (όπου εκεί ξεκινάει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ). Ο αγωγός διασχίζει τρεις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, πέντε Περιφέρειες, 14 Περιφερειακές Ενότητες, 33 Δήμους και 75 Δημοτικές Ενότητες.
Ο σχεδιασμός του έργου
Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ στον αρχικό σχεδιασμό του αποτελούσε το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, το οποίο συνέδεε τις ελληνικές με τις ιταλικές ακτές (προηγούμενος σχεδιασμός του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ) με αρχική συνολική δυναμικότητα 8 δισ. κυβ. μέτρα/έτος, επεκτεινόμενος σε 12 δισ. κυβ. μέτρα/έτος. Το «έργο ΥΑΦΑ» περιελάμβανε δύο ανεξάρτητα τμήματα, το χερσαίο και το υποθαλάσσιο. Το χερσαίο τμήμα – αγωγός μεταξύ Κομοτηνής και Φλωροβουνίου, θα βρισκόταν εντός του ελληνικού Εθνικού Συστήματος μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Η υποθαλάσσια διασύνδεση – που αποτελείται από τον αγωγό μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ακτών, θα αναπτυσσόταν από την εταιρία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Για το υποθαλάσσιο τμήμα του Έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, η εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις τεχνικές μελέτες και δραστηριότητες και έχει λάβει το σύνολο των αδειών κατασκευής στην Ιταλία και την Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην Ελλάδα. Το υποθαλάσσιο τμήμα περιλαμβάνεται στον 3ο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ – PCI) της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, στην ενότητα υποδομών μεταφοράς αερίου από νέα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Μετά από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του χερσαίου τμήματος του έργου και τις εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς, η εταιρία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ αποφάσισε νέα δομή για τον αγωγό, ώστε να αποτελεί μια ενιαία υποδομή διασύνδεσης που να περιλαμβάνει τόσο τα χερσαία όσο και τα υποθαλάσσια τμήματα, που θα αναπτυχθούν από τον Φορέα υλοποίησης του Έργου.
Η νέα δομή παρέχει στον αγωγό άμεση πρόσβαση σε αέριο διαθέσιμο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό EastMed και τις κύριες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο νέος σχεδιασμός του Έργου του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ (όπως παρουσιάζεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) βελτιώνει τον προηγούμενο σχεδιασμό στα εξής χαρακτηριστικά: επέκταση μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό EastMed στο Φλωροβούνι και με τον αγωγό IGB στην Κομοτηνή και στην αναβάθμιση δυναμικότητας.
Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Σχετικά με τον εξέλιξη και την ωρίμανση του έργου του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Κήποι Έβρου – Φλωροβούνι Θεσπρωτίας – Ιταλία) την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της αρμόδιας εταιρείας “IGI POSEIDON” ο κ. Κωνσταντίνος Τυρογιάννης, (εκπρόσωπος του Φορέα του Έργου) οι εκπρόσωποι του μελετητικού σχήματος κκ. Πέτρος Καραγιάννης, Ιωάννης Δέτσης και Δημήτρης Χουρμουζιάδης Σύμπραξη C&M/ ASPROFOS και από την Περιφέρεια Ηπείρου η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα. Τατιάνα Καλογιάννη και οι κκ. Ευάγγελος Τσιάρας και Ιωάννης Παπαγιάννης υπάλληλοι της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η κα. Καλογιάννη, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την αμέριστη υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής σε κάθε υποδομή και δραστηριότητα που εξασφαλίζει την παροχή φθηνής ενέργειας στην Ήπειρο και εξέφρασε το ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα υλοποίησης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου. Επίσης ζήτησε από τα στελέχη της αρμόδιας εταιρείας τη συνεχή ενημέρωση της ως προς την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του έργου.
Προς υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού έχει δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή, να συνδράμει στο χρηματοδοτικό σχήμα, με πιστώσεις μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».