Την αντίθεσή της σε αστυνομική επέμβαση δηλώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Την αντίθεσή της σε αστυνομική επέμβαση δηλώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ ξεκαθαρίζει ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει τα όποια προβλήματα με τους δικούς της τρόπους.
Ταυτόχρονα ζητά την επαναλειτουργία -με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, των σχολών του Πανεπιστημίου καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης εργαστηριακών μαθημάτων, εξαιτίας της πανδημίας.
Η Σύγκλητος- που συνεδρίασε εξαιτίας της κατάληψης στην Πρυτανεία, διατυπώνει την αντίθεσή της σε αστυνομική επέμβαση λέγοντας ότι κάθε άλλη ενέργεια όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.
Η ανακοίνωση της Συγκλήτου έχει ως εξής: «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.
Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.
Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.
Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.
2. Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:
α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.
β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.
γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μ. Τζούφη: Παράδειγμα δημοκρατίας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στο μεταξύ, η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για παρέμβαση της Αστυνομίας, με αφορμή ειρηνικές κινητοποιήσεων φοιτητών εντός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δήλωσε τα εξής:
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αρνούνται την επέμβαση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των φοιτητών που διαμαρτύρονται ειρηνικά ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο μόνος τρόπος που γνωρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αστυνομική επιβολή, τα χημικά, οι βίαιες προσαγωγές και οι συλλήψεις. Αποδείχτηκε πριν λίγες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου όλες και όλοι είδαμε τις εικόνες ντροπής, της ωμής βίας και του αυταρχισμού των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε νέες και νέους που διαμαρτύρονται ενάντια στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αντίθετα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -παρά τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και τις παραινέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- διαφωνεί «απόλυτα και προκαταβολικά», στέλνοντας μήνυμα πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να επιλύσει τα όποια προβλήματα με τους δικούς της τρόπους με υπευθυνότητα, ακαδημαϊκό ήθος και σεβασμό στη δημοκρατία».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ