Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην εκστρατεία της ενημέρωσης και της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Κάθε γυναίκα μετά από μια ηλικία οφείλει στον εαυτό της να κάνει τον ετήσιο έλεγχο που περιλαμβάνει συγκεκριμένες εξετάσεις.
Με αφορμή τον μήνα αυτόν που διανύουμε, η ψυχολόγος Μαρία Κούλα κάνει λόγο για ένα δύσκολο θέμα που αφορά την διαχείριση του καρκίνου από μια γυναίκα όταν αυτός διαγνωστεί. Ένα θέμα δύσκολο που τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε ούτε να το ακούμε ούτε να το συζητήσουμε. Και όμως η συζήτηση βοηθάει.
Οι πρώτες στιγμές, αυτές δηλαδή που ακολουθούν την αναγγελία της νόσου, είναι δύσκολες τόσο για την ίδια την ασθενή που έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο όσο και για το στενό οικογενειακό της περιβάλλον στο οποίο και θα καταφύγει για στήριξη η ασθενής. Η διαχείριση είναι μια υπόθεση πολύπλοκη που θέλει ψυχραιμία.
Η κα. Μαρία Κούλα ξεκαθαρίζει ότι «έχει μεγάλη σημασία για την ασθενή όσο και για το περιβάλλον της να μιλήσει για τη νόσο και τα συναισθήματά της. Είναι δύσκολο να μιλά κανείς για το πώς είναι να πάσχεις από καρκίνο. Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι, η συζήτηση σχετικά με αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα, όταν μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους κοντινούς συγγενείς και φίλους» αναφέρει.
Οι ειδικοί τονίζουν πολλές φορές ότι το να μιλήσει η ασθενής για τα συναισθήματα που βιώνει είναι ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.
Άλλωστε, η επικοινωνία είναι σημαντική για να μπορέσει τόσο η ασθενής όσο και το στενό οικογενειακό περιβάλλον της να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον.
Τα συναισθήματα για τον καρκίνο είναι έντονα και το ίδιο έντονες μπορεί να είναι και οι πρώτες αντιδράσεις οικογένειας και φίλων.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επικοινωνία βοηθάει όλους. Μερικές φορές το ότι απλά υπάρχει κάποιος να μας ακούσει είναι από μόνο του πολύ βοηθητικό. Δεν χρειάζεται πάντα να σε συμβουλεύουν ή να σου λένε τι πιστεύουν.
Αρκεί να σου δείξουν ότι νοιάζονται και ενδιαφέρονται για σένα. Εξίσου σημαντικό είναι γιατί η ασθενής θα χρειαστεί βοήθεια και στήριξη κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της θεραπείας» τονίζει η κα. Κούλα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ετήσια προληπτική εξέταση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλες τις γυναίκες.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ