Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης
Τη «βάσιμη αισιοδοξία» του «να μείνουν οριστικά πίσω η περίοδος της εμφύλιας διαμάχης που τραυμάτισε τη Λιβύη αλλά και οι παρενέργειες της περιόδου εκείνης, όπως είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θαλασσίων ζωνών, το οποίο παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Ελλάδος και άλλων χωρών και τις συμφωνίες της Shkirat και όλα εκείνα που συγκροτούν μια αξιόπιστη και ειρηνική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης, κ. Agila Saleh Issa, ο οποίος επισκέφθηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Η πατρίδα σας βρίσκεται σε προετοιμαστικό στάδιο πραγματοποίησης ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου. Εκλογών οι οποίες, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουμε να γίνουν κανονικότατα, ώστε ο λαός της Λιβύης κυρίαρχα και ανεμπόδιστα να αποφασίσει για το μέλλον του» προσέθεσε κατά την προσφώνησή του ο κ. Τασούλας.
«Η λύση στην κρίση της Λιβύης και η επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης έγκειται στην διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε:
«Προσβλέπουμε στη στάση της Ελλάδας για την υποστήριξη αυτής της κατεύθυνσης και δεν ακούμε οποιαδήποτε φωνή που θέλει να παρακωλύσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πρέπει να είναι ευκρινής η στάση έναντι εκείνων οι οποίοι θέλουν να παρακωλύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, που θα θεωρείται έγκλημα αν δεν γίνουν στην καθορισμένη ημερομηνία, γεγονός που θα οδηγήσει τη Λιβύη να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν».
Αμέσως μετά τις δηλώσεις ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, κατά την οποία ο κ. Τασούλας προσέφερε στον Λίβυο ομόλογό του κασετίνα με 8 ασημένια νομίσματα που φέρουν απεικονίσεις των 8 εδαφικών επεκτάσεων του ελληνικού κράτους, από το 1830 έως το 1947. «Σας προσφέρω, κύριε Πρόεδρε, αυτό το ιστορικό αναμνηστικό λέγοντάς σας ότι για εμάς σήμερα επέκταση συνόρων είναι η καλή συνεργασία με τις άλλες χώρες, όπως περιγράψατε ότι γινόταν παλιά στην ειρηνική και φιλική Μεσόγειο. Αυτή που πρέπει να επιβάλουμε και πάλι».
Από την πλευρά του ο κ. Agila Saleh Issa προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων δίσκο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης, «της μοναδικής εκλεγμένης νομοθετικής εξουσίας, μέχρι τώρα, στη Λιβύη», όπως χαρακτηριστικά είπε, «ως απόδειξη της σύσφιξης της φιλίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο λαών». Ενημέρωσε δε τον κ. Τασούλα ότι ήδη έχει συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Λιβύης-Ελλάδας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, καθώς και οι Πρέσβεις κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα της Λιβύης, και κ. Ιωάννης Τσαούσης, από το Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών.
Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον Λίβυο ομόλογό του στην έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».
Συναντήσεις είχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου των Λίβυων Αντιπροσώπων, κ. Youssif Ibrahim M. Agouri, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του Συμβουλίου των Λίβυων Αντιπροσώπων, κ. Talal A.M. Elmaihoub.