Τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» επισκέφθηκε την Τρίτη ο Σταύρος Καλογιάννης, με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας M. O’Neill και Ι. Βιτάλης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Μ. Παναγιωτάκης.
Μετά την ενημέρωση από τη Διοίκηση για την αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανίας μετά την ιδιωτικοποίησή της, συζητήθηκαν οι προοπτικές της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο, τομέας που αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει ο κ. Καλογιάννης στον απολογισμό των συναντήσεων:
Κοινή διαπίστωση είναι ότι η «Δωδώνη» αναπτύσσεται διαρκώς την τελευταία δεκαετία και, παρά την κρίση λόγω της πανδημίας, συνεχίζει να στηρίζει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους.
Στη συνέχεια, με την Υφυπουργό κα Αραμπατζή, επισκέφθηκαν μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στην Καστρίτσα, όπου είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα καθημερινά προβλήματα όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, από τους κτηνοτρόφους και εκπροσώπους νέων αγροτών έγινε αναφορά στις επιβαρύνσεις της παραγωγής λόγω υψηλού ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, στην ανάγκη βελτίωσης αγροτικών δρόμων, καθώς επίσης και στις αστοχίες του προηγούμενου προγράμματος των «Νέων Γεωργών». Η Υφυπουργός αφού τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις δυνατότητες που παρέχει η νέα ΚΑΠ, δεσμεύτηκε να εξετάσει προτάσεις βελτίωσης στη νέα προκήρυξη των Νέων Γεωργών, που αναμένεται το φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Οι επισκέψεις μας με την Υφυπουργό κα Αραμπατζή στη «Δωδώνη» και σε κτηνοτροφική μονάδα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τον πρωτογενή τομέα. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο η πανδημία, οι κτηνοτρόφοι στηρίχθηκαν ουσιαστικά από την Κυβέρνηση, ενώ είναι σημαντικά βελτιωμένη η τιμή πώλησης του γάλακτος σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από δύο χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι μεν δύσκολος στην καθημερινότητά του, όμως μπορεί να τους ανταμείψει πολύ ικανοποιητικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και για τον πρωτογενή τομέα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ (2021 – 2027)».