Σε ετοιμότητα βρίσκονται Περιφέρεια, Δήμοι και όλες οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χθεσινή- μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου που έγινε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τις τοποθετήσεις που έγιναν από Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, την 8η Ταξιαρχία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, εκπροσώπους δημοσίων οργανισμών, του ΤΕΕ και εθελοντικών οργανισμών.
Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, με τον Περιφερειάρχη στην εισαγωγική του τοποθέτηση, να επισημαίνει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που υπάρχουν τη φετινή περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Υπογράμμισε ότι όλες οι Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενημέρωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, καλύπτοντας κενά χρόνων και εξήγησε πως μετά από πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Υδάτων οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την ευθύνη καθαρισμού και των ορεινών χειμάρρων.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως για πρώτη φορά στα χρονικά, έμφαση δόθηκε στα πλημμυρικά φαινόμενα και όχι τόσο στις χιονοπτώσεις, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
«Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να δράσουμε ανάλογα, μόλις απαιτηθεί, Οι προμήθειες για αλάτι έχουν ήδη γίνει, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και των ιδιωτών, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για φαινόμενα που δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.
Ακόμη ζήτησε από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία με την Δ/ση Πολιτικής Προστασίας και την Τροχαία ώστε να μην προκύπτουν κυκλοφοριακά ζητήματα.
Ο Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών και φορέων, έκανε γνωστή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να μεταφέρει την αρμοδιότητα καθαρισμού των ορεινών ρεμάτων και χειμάρρων από τα Δασαρχεία, στην περιφέρεια.
Οι τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών
Θα επικυρωθεί το σχέδιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως έκανε γνωστό στην τοποθέτησή τους ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης επισήμανε, πως οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, όμως έχουν ήδη εξαντληθεί και σε πόρους και σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
«Θα πρέπει άμεσα να υπογραφεί το ΠΔ για τη θέσπιση των γραφείων ή των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους δήμους. Μιλάμε για υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με προσωπικό που έχει παράλληλα καθήκοντα και δε μπορεί να ασχοληθεί μόνο με την Πολιτική Προστασία», ανέφερε.
Είναι αναγκαία, πρόσθεσε, η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως δεν είναι πάντα αυτονόητη η επιτυχής ανταπόκριση των δήμων σε όλες τις δυσκολίες και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς.
Αναφέρθηκε τέλος, στην ετοιμότητα των δήμων της περιοχής στη σύνταξη των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, στο πλαίσιο και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».
Οι δήμαρχοι Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Πωγωνίου Κων. Καψάλης στάθηκαν στην άριστη συνεργασία με την Πολ. Προστασία της περιφέρειας, όπως όμως και σε επιμέρους προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα στα διοικητικά όρια των δήμων τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Πωγωνίου, με τον κ. Καψάλη να τονίζει, ότι έγιναν καθορισμοί στην κοίτη του Καλαμά και του Γορμού, όμως είναι κάποια σημεία, που λόγω της συσσώρευσης πλατάνων που έχουν «νεκρωθεί» από την αρρώστια, είναι σχεδόν απροσπέλαστα από το νερό και σε περίπτωση πλημμύρας, ο κίνδυνος είναι τεράστιος.
Επί ποδός και τα Σώματα Ασφαλείας
Θέση πήραν κατά τη συνεδρίαση και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον συντονιστή επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Κων. Παχίδη να δίνει μία αναλυτική εικόνα του διαθέσιμου μηχανισμού στην Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, μαζί με τον διοικητή της υπηρεσίας Απ. Βασδέκη.
Όπως είπε, υπάρχουν διαθέσιμα και ενεργά 75 οχήματα, 74 φορητές αντλίες της Πυροσβεστικής και επτά της 5ης ΕΜΑΚ, 52 οχήματα που φέρουν τον «εργάτη» για τη ρυμούλκηση οχημάτων, ενώ έχουν συγκροτηθεί 23 συνεργεία διάσωσης της Πυροσβεστικής και 8 της ΕΜΑΚ, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί σε κατάσταση μερικής ή γενικής επιφυλακής.
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά τέλος στην ανάγκη «εκπαίδευσης» της κοινωνίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο είμαστε πίσω. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, ώστε να μην περιμένουν οι πολίτες, μόνο την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Πολ. Προστασία», σημείωσε.