Τo 40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί φέτος από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου στα Γιάννενα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι η πρώτη φορά που το Πανελλήνιο Συνέδριο «φεύγει» από την Αθήνα και αυτό αποτελεί πρόκληση τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για την τοπική κοινωνία.
Το συγκεκριμένο συνέδριο θεωρείται και είναι το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο στην Ελλάδα, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όπως ανέφερε ο Ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Γουδέβενος, το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με διακεκριμένους καρδιολόγους από όλη την Ελλάδα, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία ενώ συμμετέχουν στις εργασίες και νεότεροι γιατροί με σημαντικό έργο και απήχηση. Πολλοί εξ’ αυτών έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο.
«Όλοι αυτοί, μαζί με 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, θα πλαισιώσουν το Επιστημονικό Πρόγραμμα και θα διασφαλίσουν ένα υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό γεγονός» τονίζει ο κ. Γουδέβενος που ήδη μήνες πριν έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποδοχή των χιλιάδων συνέδρων που αναμένεται να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής πάνω από 1300 κρατήσεις έχουν γίνει σε ξενοδοχεία εντός και εκτός πόλης.
Πλούσια η θεματολογία
Η θεματολογία του συνεδρίου αποσκοπεί, κυρίως, στην κάλυψή των αναγκών του καρδιολόγου στην καθημερινή κλινική πράξη. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στις απεικονιστικές τεχνικές, μια και αυτές πέρα των υπερήχων έχουν ρίξει φως στη παθοφυσιολογια, τη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.
Επίσης, η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί πλέον τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και από τα βασικότερα κεφάλαια της γενικής καρδιολογίας που καλείται να διαχειριστεί ο καρδιολόγος, με σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας και της θεραπείας της. «Μένοντας πιστοί στις διδαχές του Ιπποκράτη, σαν κεντρικό θέμα και σύνθημα του συνεδρίου θέσαμε την πρόληψη της Καρδιακής Ανεπάρκειας» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γουδέβενος στο σχετικό μήνυμά του.
Οι Καινοτομίες του φετινού Συνεδρίου είναι:
Τα ειδικά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία: ΗΚΓ αθλητή, καρδιοαναπνευτική δοκιμασία κόπωσης με την συνεργασία της ΕΛΕΓΕΙΑ, καρδιακή αποκατάσταση σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ΚΑΡΠΑ, σεμινάριο συγγραφής επιστημονικής εργασίας.
Σεμινάρια στις νεότερες τεχνικές υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης με Hands-on εφαρμογές.
Η δημιουργία τράπεζας συζήτησης νέων με παλαιότερους καρδιολόγους σε θέματα κλινικής πράξης, αλλά και επαγγελματικής αποκατάστασης («meet your mendor»).
Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας και τις αλλαγές στην εκπαίδευση της Ειδικότητας.
Ενημέρωση νέων γιατρών για κλινικές θέσεις στο εξωτερικό.
Δημοσίευση των καλύτερων παρουσιάσεων κλινικών περιστατικών στο JACC case reports.
Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί).
Επίσης στο Συνέδριο θα γίνει: Χορήγηση Υποτροφιών και Βραβείων.
Κοινές εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.
Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους για τους καρδιοπαθείς
Ο κ. Γουδέβενος δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στην προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι ανεξάρτητος ηλικίας ειδικά στη θάλασσα. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ειδικά οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Έχουμε διάφορα περιστατικά. Οι καρδιοπαθείς γνωρίζουν καλά τι πρέπει να πράξουν και τι οφείλουν να προσέχουν. Ωστόσο, με την εναλλαγή των θερμοκρασιών από ζέστη σε παγωμένο νερό, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μπαίνουμε εφόσον βρέξουμε το στέρνο και πάρει τη σωστή θερμοκρασία το σώμα μας».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ