Με κωδική ονομασία «Ελευθερία» παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά της covid 19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πολυσέλιδου σχεδίου, ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων.
Οι μη ευπαθείς ομάδες, βάσει του σχεδίου, θα εμβολιαστούν κατά την τρίτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2021, όταν και θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.
Στο σχέδιο περιγράφεται επίσης η διαδικασία αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, αλλά και πώς θα διενεργείται ο εμβολιασμός, αφού προγραμματιστεί το σχετικό ραντεβού.
Ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, Όπως τονίζεται στο σχέδιο, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας».
Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η Ε.Ε. Σημειώνεται πάντως πως κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις παραγωγούς εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό.
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Σύμφωνα με μια προσεγγιστική εκτίμηση αριθμού των δόσεων -η οποία, σημειώνεται στο σχέδιο, ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των παραγωγών εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα αντιστοιχούν:
Παραγωγός εταιρεία – Κατανομή δόσεων στην Ελλάδα
-Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
-AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
-Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
-Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
-Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
-Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Πρώτη Φάση
Στην πρώτη φάση εμβολιασμού –όπου και είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα εμβόλια- εντάσσονται:
Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης είναι η 27η Δεκεμβρίου για την Αθήνα.
Δεύτερη φάση
Η δεύτερη φάση –όπου και αναμένεται να είναι διαθέσιμος μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων- περιλαμβάνει:
Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
Η δεύτερη φάση εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ αναμένεται να υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εγκεκριμένων εμβολίων.
Τρίτη φάση
Στην τρίτη και τελευταία φάση, περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αριθμό αποτελεσματικών και εύκολα συντηρούμενων εμβολίων.
Εμβολιαστικά κέντρα
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή -όπως διευκρινίζεται- 1.018 γραμμών εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κ.α.), καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.
Διενέργεια εμβολιασμού
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
-Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
-Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
-Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr
-Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
-Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Για τον εμβολιασμό, ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό – αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ