Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Η χαρά είναι όλων, όμως για να φτάσουμε σε αυτές τις εικόνες κάποιοι εργάστηκαν σκληρά. Πολιτικοί, επιστήμονες, τεχνίτες, όλοι συνέβαλαν από το δικό τους μετερίζι για να στηθεί το γεφύρι της Πλάκας ξανά!
Οι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι στη γέφυρα της Πλάκας μιλούν για το σπουδαίο εγχείρημα που ολοκληρώνεται. Μάλιστα, λένε ότι εάν κρατήσει ο καιρός πιθανόν το γεφύρι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι δυο αρχιτέκτονες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους ενώ μιλούν και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην πορεία της κατασκευής. Εργάστηκαν νύχτα μέρα για να πετύχουν το σημερινό αποτέλεσμα.
Ο αρχιτέκτων Χρήστος Ηλιόπουλος μιλά για την άρτια μελέτη που παρέλαβαν και που τους βοήθησε να προχωρήσουν στην κατασκευή: «Αρχικά υπήρχε προβληματισμός αλλά η μελέτη που πήραμε ήταν άρτια και μας βοήθησε στην διαδικασία της εκτέλεσης των εργασιών. Η μελέτη ήταν σαφής και άρτια. Ήταν πρόκληση για εμάς γιατί είναι ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, με μεγάλο ενδιαφέρον και με πολλά βλέμματα στραμμένα στο γεφύρι» είπε για να συνεχίσει λέγοντας: «Με τη συνεργασία όλων καταφέραμε να το στήσουμε το γεφύρι και να το ολοκληρώσουμε. Είναι όντως ένα εμβληματικό έργο και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν «η άνοδος της στάθμης του ποταμιού που μας προκάλεσε προβλήματα και καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η δόμηση και το τόξο και ακολουθούν στηθαία, αρμολογήματα, καλντερίμι ενώ στηρίζουμε και το βάθρο μιας και στην πορεία των έργων διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κενά και σπηλώματα που έπρεπε να καλυφθούν» κατέληξε.
Ο αρχιτέκτων κ. Αλέκος Παπακωστόπουλος υποστήριξε ότι το σημαντικότερο θέμα είχε να κάνει με την στήριξη του καλουπιού. Από την στιγμή και μετά που αυτό επετεύχθη όλα πήραν το δρόμο τους: «Το σημαντικότερο θέμα ήταν η στήριξη του καλουπιού. Κάναμε 70 πασαλώσεις στα 12 μέτρα και συνεχίσαμε με τη σίδηροκατασκευή. Μετά όλα έγιναν πιο εύκολα», είπε ενώ ανέφερε ότι έρχεται κόσμος από πολλές περιοχές για να δουν το γεφύρι.
Οι αισθητήρες παρακολουθούν το καλούπι
Όσο για τα επόμενα βήματα και εάν υπάρχει ανησυχία; «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Υπάρχει η δυνατότητα να χαλαρώσει ελάχιστα το καλούπι αλλά έχουμε τοποθετήσει αισθητήρες και μας δείχνουν την όποια μετακίνηση υπάρχει, ανά πάσα στιγμή. Εξετάζουμε συνέχεια το γεφύρι μέχρι να απεξαρτηθεί η λιθοδόμηση από το καλούπι. Οι αισθητήρες που έχουμε τοποθετήσει μας δίνουν όλα τα στοιχεία. Οι αισθητήρες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει και τα πέντε έτη. Τα στοιχεία που δίνουν συλλέγονται στο καταγραφικό μηχάνημα ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις το γεφύρι και την όποια μεταβολή από όσοι και αν βρίσκεσαι και μέσω του διαδικτύου», κατέληξε ο κ. Παπακωστόπουλος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ