Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις
Επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των καταστημάτων εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει όταν θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως πρώτα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις με μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.
Ξεκαθάρισε όμως πως «σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο, η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.
Ο κ. Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες στις «πράσινες» περιοχές.
Σύμφωνα πάντως με τον Στέλιο Πέτσα, οι αποφάσεις για το αν και πώς θα ανοίξουν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες αναμένονται σήμερα ή την Παρασκευή, και το αργότερο μέχρι το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα και δε θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, εφόσον ανοίξουν.
Σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι την Τρίτη έγινε μια καλή συζήτηση πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.
Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι εξετάζεται μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών ώστε να μετακινηθεί ο κόσμος, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.
Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε επίσης ότι νωρίτερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.
Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων για να ανοίξουν e-shops
Tρόπoυς για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα με το σύστημα click away, δηλαδή να παραγγέλνεις το προϊόν και να παραλαμβάνεις από το κατάστημα αναζητεί η κυβέρνηση καθώς τα συστήματα ταχυμεταφοράς των κλάδων έχουν μπλοκάρει λόγω του lockdown και του καθημερινού φόρτου εργασίας.
Όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist, πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη με επιτροπή γιατρών ώστε να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά κατά τη διάρκεια των εορτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα βασικά ζητήματα για να μπορέσει να κινηθεί και πάλι το εμπόριο στην Ελλάδα εν μέσω των περιορισμών είναι το πόσες ακόμη επιχειρήσεις είναι έτοιμες για να αναπτύξουν e-shops τα οποία θα λειτουργούν με αποτελεσματικότητα.
«Στο δικό μου Υπουργείο σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων, και για την υποβοήθηση της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, διότι είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι κάτι που θα το χρειάζονται για τα επόμενα χρόνια» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αφότου τελειώσει η πανδημία, υπάρξει ο εμβολιασμός και περάσουν οι πρώτοι 5-6 μήνες του 2021, πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα πάντα ψηφιακά μέσω του Internet» επεσήμανε ο υπουργός.
«Μπορώ να πω ότι έτσι όπως βλέπω τα πράγματα στη δική μου χώρα, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης που ανάγκασε την κοινωνία μας να οργανωθεί ψηφιακά και ανάγκασε και τους καταναλωτές να συμπεριφέρονται ψηφιακά. Και αυτό είναι κάτι που ήρθε για να μείνει.» τόνισε.
Επίσης, σχετικά με την χρήση του Ίντερνετ από τους ηλικιωμένος ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στο υπουργείο υπάρχει σχέδιο, υλοποίηση σεμιναρίων και άλλων τρόπων για να καταλάβουν πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα.
Αναφερόμενος στο τοπίο της εργασίας και το πώς διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας είπε: «Για τις εργασιακές συνήθειες είναι πιο σύνθετο. Σίγουρα η εργασία μέσω Internet θα αυξηθεί αλλά δεν νομίζω ότι όλες οι εταιρείες είναι έτοιμες να συνεχίσουν την τηλεργασία μετά το τέλος της πανδημίας.
Εμείς ως χώρα ενθαρρύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία και ως χώρα θα επενδύσουμε στο να προσελκύσουμε ανθρώπους να έρχονται στην Ελλάδα να ζουν, να δουλεύουν και θα έχουμε ανάλογη νομοθεσία. Ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα και να εργάζονται εξ αποστάσεως. Να έρθουν, δηλαδή, σε μία ηλιόλουστη χώρα με εξαίσιο καιρό, όπως η Ελλάδα, να δουλεύουν από εδώ, παρά να μένουν σε χώρες που η καθημερινή ζωή είναι πιο δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών. Αυτό είναι βέβαια ένα πλάνο και είναι ίσως λίγο δύσκολο».