ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
Η Γηριατρική εστιάζεται στην διαχείριση οξέων και χρόνιων νόσων και συνδρομων κυρίως σε ευπαθή ηλικιωμένα άτομα ενώ πρόσφατα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των σχετιζόμενων με την πρόοδο της ηλικίας ασθενειών.
Σκοπός της Προληπτικής Γηριατρικής είναι η καλλιέργεια μίας κατάστασης σωματικής, διανοητικής και ψυχικής υγείας η οποία θα επιτρέψει ένα μέγιστο προσδόκιμο επιβίωσης ενώ θα διατηρείται ένα υψηλός βαθμός λειτουργικότητας των ατόμων. Για παράδειγμα η πρόληψη των πτώσεων και της οστεοπόρωσης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την μακροβιότητα του ασθενούς. Η αντιμετώπιση της κακής διατροφικής κατάστασης μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία και την συμμετοχή του ασθενούς σε ένα δομημένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Η αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη ώστε οι ηλικιωμένοι ασθενείς, αλλά και η κοινωνία να αναπτυχθούν κοινωνικά και οικονομικά. Η φυσική δραστηριότητα, επίσης, αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο για μία καλύτερη γήρανση, καθώς επιδρά θετικά και με ολιστικό τρόπο στην διαδικασία της γήρανσης.
Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτέλεσαν το επίκεντρο της ημερίδα που διοργάνωσε η Ε.Ψ.Ε.Π. σε συνεργασία με την Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστήμιου Πατρών, το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Ηπείρου. Τίτλος της ημερίδας: «Γηριατρική Ευπάθεια: Μία νέα πρόκληση για τη δημόσια υγεία».
Ουσιαστικά ήταν η τελική εκδήλωση ολοκλήρωσης της υλοποίησης της Κοινής Δράσης «Πρόληψη της Αδυναμίας» (ADVANTAGE Joint Action, ένα τριετούς διάρκειας ευρωπαϊκό έργο, που εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν, ως εθνικοί εταίροι υλοποίησης, η Ε.Ψ.Ε.Π. και η Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστήμιου Πατρών και που αναφέρεται στην πρόληψη και διαχείριση της Γηριατρικής Ευπάθειας, συσχετιζόμενο άμεσα με τη βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. για τα θέματα της διαχείρισης της Τρίτης Ηλικίας.
Στην Ημερίδα από τους δύο ελληνικούς εθνικούς εταίρους υλοποίησης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του έργου και από στελέχη αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας. Το ελληνικό Σχέδιο Δράσης για τη Γηριατρική Ευπάθεια, όπως εκπονήθηκε από διυπουργική ομάδα εργασίας, με το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας παρουσίασαν μεταξύ άλλων η κα. Θεοφίλου από τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας και κ. Χατζηχαραλάμπους, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης.
Η Ημερίδα απευθυνόταν στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στελέχη διοίκησης και αυτοδιοίκησης αντίστοιχων υπηρεσιών και δομών και γενικά στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται, σχετίζεται, ή το αφορούν ζητήματα διαχείρισης της Τρίτης Ηλικίας.
Για τις εργασίες μίλησαν ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς αλλά και κα. Κούλα Μαρία-Λαμπρινή, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη έργου ADVANTAGE .
Και οι δυο στάθηκαν σε όσα μπορούν να γίνουν ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν μια καθημερινότητα με λιγότερα προβλήματα που επιβαρύνουν σημαντικά τόσο την ίδια την οικογένεια όσο και το δημόσιο σύστημα υγείας.