Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την εγκατάσταση του PET CT αλλά και το πολύκροτο νομοσχέδιο για την υγεία ρωτήθηκε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας.
Ο κ. Φλούδας υποστήριξε ότι η επιστροφή των ανεμβολίαστων θα γίνει με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ υπογράμμισε ότι η επιστροφή των υγειονομικών είναι μια νίκη για τα συνδικαλιστικά όργανα σημειώνοντας ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι πια πολύ διαφορετικές από την πρώτη περίοδο της πανδημίας.
«Oι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν από την 1η Ιανουαρίου, μετά από την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του χρόνου, του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου. Οι όροι επιστροφής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Φλούδας.
Την ίδια ώρα, ρωτήθηκε για το πρόσφατο νομοσχέδιο το όποιο χαρακτήρισε «άκαιρο» ενώ τόνισε ότι δε θα βοηθήσει, σε αντίθεση με την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας που οι υγειονομικοί ζητούν επιτακτικά, για να σημειώσει την άποψη πως ελάχιστοι θα είναι οι υγειονομικοί που θα αποφασίσουν να κάνουν και ιδιωτικό ιατρείο. «Νομίζω ότι θα είναι λίγοι εκείνοι που θα μπουν στη λογική. Οι περισσότεροι έχουν κάνει την επιλογή να είναι στο δημόσιο σύστημα υγείας και δε νομίζω να επιλέξουν κάτι άλλο» τόνισε μεταξύ άλλων.
Μεγάλο «όπλο» το PET-CT
Τέλος, ο κ. Φλούδας έκανε αναφορά στο υπερσύγχρονο σύστημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) με αξονικό τομογράφο 64 τομών ανά περιστροφή.
Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος PET-CT αναμένεται στις αρχές του 2023 και θα συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, όσον αφορά στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, στον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας και το κυριότερο, στην ανίχνευση της υποτροπής.
Τα ΤΕΠ σε αναβάθμιση
Ο κ. Φλούδας δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του ΤΕΠ καθώς είναι το τμήμα που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στην υποδοχή των ασθενών και εκείνο που κάνει την πρώτη εξέταση και χρειάζεται να είναι στελεχωμένο και ανεπτυγμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Κατανοήσαμε όλοι την περίοδο της πανδημίας την αναγκαιότητα αναβάθμισης των χώρων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αφού είναι το τμήμα που δέχεται όλους τους ασθενείς και από εκεί γίνεται η διακομιδή σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου» υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Φλούδας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ