Ο πρώην πρύτανης υπεραμύνεται της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων αφήνοντας κατά μέρος τα όποια προβλήματα υπάρχουν
Στην σημασία της ίδρυσης και της λειτουργίας των περιφερειακών Πανεπιστημίων και σε όσα πυροδότησαν επικεντρώθηκε η παρέμβαση του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη αναφορικά με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους για τα δημόσια περιφερειακά πανεπιστήμια.
Στην παρέμβασή του στάθηκε στην ανάπτυξη που συντελέστηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από την λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων και υπενθύμισε ότι συνετέλεσαν άμεσα στη συγκράτηση και προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Αλμπάνης εξήγησε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει ό,τι η χώρα έχει επενδύσει και ό,τι οι καθηγητές και ερευνητές έχουν επιτύχει από το 1982, με προσπάθεια και κόπο.
Αναλύοντας μια σειρά από επιχειρήματα ο κ. Αλμπάνης εξηγεί εν κατακλείδι ότι «… μόνο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση για το σύνολο των νέων ανεξάρτητων κοινωνικοοικονομικής βαθμίδα. Η φοίτηση δεν απαιτεί δίδακτρα υποδηλώνοντας ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό.
Ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς καθώς και στους νέους ερευνητές να συμμετέχουν ισότιμα και διασφαλίζει πλήρως την κοινωνική κινητικότητα.
Τα ζητήματα αυτά όχι μόνο δεν συναντούν την ίδρυση και τον σκοπό των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ιδιαίτερα με τον τρόπο που επιχειρεί να συστήσει η κυβέρνηση και να εδραιώσει τη θέση τους, αλλά υπονομεύει την βιωσιμότητα των δημοσίων και ιδιαιτέρως των περιφερειακών πανεπιστημίων» καταλήγει.