Τα εντυπωσιακά ταβάνια, η σάλα, το δωμάτιο της βιβλιοθήκης με τα σπάνια βιβλία, τα παλιά αντικείμενα και δεκάδες άλλα στοιχεία κερδίζουν το βλέμμα του επισκέπτη που περνά το κατώφλι του Αρχοντικού της Οικογένειας Καλούδη που άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του στα Μέσα Ενημέρωσης.
Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, βανδαλισμών και αδιαφορίας το Αρχοντικό της Οικογένειας Καλούδη, διατηρεί ακόμη και έτσι την αίγλη του και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές τότε που τα σπίτια είχαν ταυτότητα!
Η διατηρητέα οικία διατέθηκε ως κληροδότημα στο Δήμο Ιωαννιτών από την Φερενίκη Καλούδη, κόρη του Γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής και Βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων, Γεωργίου Καλούδη.
Μέχρι το 2007 στο ακίνητο έμενε η οικονόμος της διαθέτιδας, όπως όριζε άλλωστε στη διαθήκη. Το διάστημα εκείνο από τα επίσημα έγγραφα που υπάρχουν στο αρχείο παρατηρείται σωρεία καταστροφών τόσο στο ακίνητο όσο και σε αντικείμενά του.
Με την αποχώρηση της οικονόμου ξεκίνησε νέα απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε το 2010. Σε αυτή όμως γίνεται λόγος για μετακίνηση αντικειμένων, σημαντικές φθορές αλλά και ολοσχερή καταστροφή κάποιων από αυτά, ενώ το χρηματοκιβώτιο δεν κατέστη δυνατό να ανοιχθεί.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της Γεωργίας Γιώτη ως Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής των Κληροδοτημάτων του Δήμου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην οικία με την προϊσταμένη της Πινακοθήκης Κλεοπάτρα Εξάρχου η οποία είχε και τα κλειδιά όπου και διαπιστώθηκε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, παραβίαση της οικίας. «Πέραν της εμφανής φθοράς που προκλήθηκε στην πόρτα λόγω της παραβίασης, δεν ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε εάν έχουν κλαπεί αντικείμενα από το εσωτερικό της οικίας λόγω του μεγάλου πλήθους των μικροαντικειμένων που υπήρχαν διάσπαρτα και χωρίς τάξη σε κάθε δωμάτιο της οικίας.
Συστάθηκε επιτροπή καταγραφής των αντικειμένων, επιτροπή καταστροφής, ορίστηκε συμβολαιογράφος κι έγινε ψηφιακή φωτογράφηση όλων των αντικειμένων. «Το Κληροδότημα κυριολεκτικά σώθηκε με το 20% των εσόδων του κληροδοτήματος Ελευθερίας Μπάρκα τα οποία κάλυψαν βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Έγινε αποτύπωση, τοπογράφηση, καθαρισμός του εσωτερικού αλλά και του αύλειου χώρου, επιδιόρθωση και στεγάνωση της στέγης. Απολυμάνσεις, μυοκτονίες, ψεκασμοί κι άλλες εργασίες», υπογράμμισε η κα. Γιώτη.
Η νέα απογραφή ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Μια χρονοβόρα διαδικασία.
Το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου
Κατά τη διάρκειά της ανοίχτηκε, για πρώτη φορά, το χρηματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα, όπως αυτά περιγράφονται στο συμβόλαιο καταγραφής του 1995.
Παράλληλα διορθώθηκε η εγγραφή ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο, παράγοντας σημαντικός για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρόσφατα συζητήθηκε στο Εφετείο η αλλαγή των όρων για χρησιμοποίηση μέρους του κεφαλαίου για την εκτέλεση του σκοπού. Έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος ακινήτου στο ΚΑΠΕ για εκπόνηση μελέτης και αναμένεται η απόφαση.
Επιπλέον ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις όπως αποκατάσταση της όψης, καθαιρέσεις επιχρισμάτων κ.α. Κλείνοντας η κ. Γιώτη ευχαρίστησε τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων του Δήμου καθώς και στα μέλη της Οικονομικής επιτροπής που με τη συμβολή τους στη λήψη αποφάσεων συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της επιτροπής καταγραφής Νικόλαο Τσόλη, Κλεοπάτρα Εξάρχου και Γεώργιο Λαδιά, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς και την συμβολαιογράφο Όλγα Μόσχου και την φωτογράφο Κατερίνα Κούρου για την άψογη συνεργασία και το άρτιο αποτέλεσμα.
Στο άνοιγμα της οικίας Καλούδη συμμετείχαν μουσικά οι βιολίστριες, Βασική Αρλέτου και Μαριάνθη Καψάλη.
Η Φερενίκη Καλούδη απεβίωσε το 1995 αφήνοντας στο Δήμο την οικία της και άπαντα εντός αυτής έπιπλα και σκεύη τα οποία θα παραμείνουν στις θέσεις που βρίσκονται.
Ακολούθησε η πρώτη απογραφή, λίγες μέρες μετά το θάνατό της, από τους εκτελεστές της διαθήκης και τους υπαλλήλους του Δήμου και εκτιμητή, ενώ η δήλωση αποδοχής κληρονομίας ολοκληρώθηκε το 1998.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ